Hejnický hotel Perun neprošel ani čtvrtou dražbou

Liberec - Ani v pořadí již čtvrtá dražba nepřinesla bývalému hotelu Perun v Hejnicích vytouženého majitele. A tak je osud této bývalé chlouby města stále nejasný. Poslední vítězný vydražitel totiž nakonec za hotel vůbec nezaplatil.

Hotel Kaiserhof, později Perun, teď už přes 13 let patří soukromé podnikatelce z Chomutova. Ta však o budovu nejeví žádný zájem. Hotel teď sice získal v dražbě nový majitel, ten ale za něj ve stanovené lhůtě nezaplatil. „Je to vlastně stejná situace jako na podzim minulého roku. Tehdy dražitel také nezaplatil a dražba musela být prohlášena za zmařenou,“ připomíná místostarosta Hejnic Jaroslav Demčák.  

Celkem tak Perun prošel už čtyřmi neúspěšnými dražbami. Hejnická radnice už je zoufalá. Budova je totiž staticky narušená a každá další prodleva se na ní podepisuje. Už před deseti lety spadla celá jižní stěna hotelu, zřícením teď hrozí další části. Prázdný dům navíc láká bezdomovce a vandaly. „Zásah hasičů a policie v tomto objektu je dost častým jevem,“ přiznává hejnický starosta Jiří Horák. „Lepší by bylo, kdyby to bylo opravené. Já sem chodil jak kluk, byly tady krásné zábavy,“ vzpomíná jeden z obyvatel Hejnic. „Byl to krásný hotel, teď to vypadá příšerně, co na to říct?,“ přidává svůj názor další. „Nelíbí se mi to, ale vím, že s tím momentálně nelze nic dělat, protože je to soukromý majetek,“ uzavírá třetí.  

Město už se sice do dražby dvakrát přihlásilo, pokaždé ale získal Perun někdo jiný a pokaždé za něj nezaplatil. Ani jeden z dražitelů přitom nechtěl s městem komunikovat. Sama radnice chtěla hotel koupit a nejzničenější část nechat zdemolovat. „Nechal by se jenom sál, který by se zakonzervoval. Zároveň by se čekalo na nějakého investora, nebo by se musely sehnat někde peníze k opravě sálu, protože Hejnicím sál chybí,“ odkrývá své představy Jaroslav Demčák.   

Radnice teď bude čekat, jestli exekutor vyhlásí další dražbu. Vyvolávací cena se přitom vždy pohybovala kolem 750 000 korun. Jistina, kterou pak nechali vítězní dražitelé propadnout, když za hotel nezaplatili, byla ve všech případech 100 000 korun.