Celní správa vrátila sběrateli zabavené sovětské rakety

Události: Celní správa vrátila sběrateli zabavené sovětské rakety (zdroj: ČT24)

Celní správa vrátila zabavené sovětské rakety původnímu majiteli. Tím je sběratel vojenské techniky z Valašskomeziříčska. Vysloužilé armádní zboží chtěl vyvézt do muzea ve Spojených státech. Zásilku ale celníci zabavili a majitel skončil před soudem kvůli podezření z nelegálního obchodování s vojenským materiálem. Soud ale letos sběratele zprostil obžaloby.

Stará sovětská technika ležela ve skladu v Klášterci nad Orlicí přesně šest let – čtyři torza raket a jeden vysloužilý motor. Až nyní si majitel zajištěné zboží mohl vyzvednout. Zásilka měla v létě roku 2017 putovat do Spojených států. K tomu ale podle obžaloby chybělo povolení i licence.

Celníci rakety zadrželi. Zboží se jim totiž jevilo jako vojenský materiál bez potřebných dokumentů. Plánovaný převoz tak odstartoval dlouhé soudní tahanice. „Proběhlo několik soudních jednání a vypracování několika znaleckých posudků, zda se jedná o vojenský materiál, či nikoliv,“ přiblížila mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

„Vrchní soud v Praze v této záležitosti nabádal k větší obezřetnosti, aby bylo jisté, že skutečně ani jednotlivé části toho materiálu nelze použít v rámci vojenského obchodování,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová. Podle soudního znalce Antonína Víchy by ale vybavení mělo bojovou hodnotu možná tak ve středověku. „Jako že byste to shazoval na nepřítele z hradeb,“ podotkl.

Královéhradecký krajský soud nakonec letos konstatoval, že o obchod s vojenským materiálem nejde. Sběratel David Horský uspěl a nevydařený převoz do USA znovu plánuje. Předtím ale rakety opraví. „Zboží je zkorodované, některé části se rozpadly. Pokusíme se o renovaci, pokud bude vůbec možná,“ popsal. Od státu proto bude zřejmě požadovat náhradu škody.