Bruntálský betlém z padesátých let se rozrůstá o řemeslníky

Každý rok přibývají v dřevěném betlému, který v padesátých letech začal vyřezávat Josef Nedomlel ze Starého Města u Bruntálu, další figurky. Jeho syn František přidává k tradičním výjevům motivy zaniklých řemesel, bruntálských i rodinných reálií. Postavičky pomocí motorů také rozpohyboval.

Nedomlelův betlém má již přes sto šedesát figurek a v bruntálském farním kostele Nanebevzetí Panny Marie, kde bývá o vánočních svátcích pravidelně vystaven, zabírá celou boční kapli. Rozestavěn je na ploše třicet pět metrů čtverečních.

Betlém má přes sto šedesát figurek

Řezbář František Nedomlel, který navázal na práci svého otce, do něho letos přidal čtyři nové sekce s více než čtyřiceti figurkami. „Začal jsem na tom pracovat už někdy od ledna,“ uvedl řezbář. Nově vytvořil sklářskou nebo řezbářskou dílnu.

Reportáž: Bruntálský pohyblivý betlém se stále rozrůstá (zdroj: ČT24)

Řemesla v betlému rozvíjí několik let. Udělal tam už například kovárnu, tkalcovnu nebo havírnu, která patří k symbolům města. V minulosti se tam těžilo zlato a stříbro.

Svatá rodina a patnáct zaniklých řemesel

„Máme asi patnáct zaniklých řemesel, které bychom tam chtěli postupně umístit a připomenout, jak si lidé kdysi v potu tváře vydělávali na chléb,“ uvedl pastorační asistent farního kostela Karel Peschke, který betlém v kostele pravidelně staví a pečuje o něho.

Už Nedomlel starší zasadil do betléma také budovu bruntálského zámku, kterou jeho syn později doplnil. Zvěčnil i sebe a svého otce, jak spolu řežou dřevo. Mezi domky a domy je nově také rodný dům jeho otce.

„Tak skutečně dům ve Víchově u Jilemnice, kde se tatínek narodil, vypadal. Vycházel jsem z fotografie,“ doplnil řezbář. Betlém si mohou zájemci prohlédnout v kostele do 3. ledna. Podobný od stejných autorů je také v Mohelnici.