Silné bouře splachovaly obce a komplikovaly dopravu

Česko zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Stachy na Šumavě zasáhla velmi intenzivní bouřka s úhrny patrně přes osmdesát milimetrů. V místě jsou velké škody. Na Zbirožsku pak spadlo podle radarových odhadů i kolem sta milimetrů. V pražské Ruzyni spadlo za hodinu šedesát milimetrů srážek, na letišti bylo přerušeno odbavení. Meteorologové varují před silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí v celých Čechách až do pondělního rána.

Velmi intenzivní bouřka zasáhla asi dvě hodiny po poledni obec Stachy na Prachaticku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) tam v úhrnu spadlo patrně přes 80 milimetrů vody. Škody se budou teprve objevovat a sčítat, budou velké, řekl starosta Petr Lampa (nestraník). 

„Většina událostí bylo čerpání vody ze sklepů. Byla to prudká bouřka, silný déšť. Vyjížděli jsme i k popadaným stromům,“ řekla ČT24 mluvčí hasičů Jihočeského kraje Vendula Matějů. Podle ní jsou takové lokální události těžko odhadnutelné. „Sledujeme výstrahy, předpovědi meteorologů a jsme připraveni. Kde to spadne, tam vyjíždíme pomáhat,“ popsala.

Místní tak velký déšť nepamatují. „Podle místních obyvatel intenzivně pršelo asi hodinu a půl. Poškozené nejsou jen domy, ale i zahrady. Například místnímu podnikateli poničila voda automobily a CNC stroje,“ popsal redaktor. „Bouřky se sice přesouvají na východ, ale do jižních Čech by podle meteorologů mohly přijít další z Rakouska,“ dodal.

Na Zbirožsku pak spadlo podle radarových odhadů i kolem sta milimetrů srážek. „Ve 13:00 jsme ještě na radaru nic neviděli a ve 13:50, kdy přišla výstraha před přívalovým deštěm, se spustil takový liják, že bylo úplně bílo. Vyskákaly kanály a voda se proudem valila po ulicích. Pole jsou holá, je po sklizni, obec se proměnila v řeku,“ popsal situaci starosta Zbirohu Josef Štícha (nez.).

Zaplaveny jsou podle starosty desítky sklepů. S jejich odčerpáváním hasiči začnou až po opadnutí vody, pravděpodobně v pondělí. „Evakuovali jsme paní z čerpací stanice a odstranili jsme jeden zaplavený osobní automobil,“ doplnil Vladislav Bareš, velící důstojník hasičů na Rokycansku.

Hasiči také pomáhali řídit dopravu. „Dopravu jsme celé odpoledne a večer řídili kvůli bagru. Ten odklízel bahno a vodu z okolí benzinové čerpací stanice. Průjezd obcí je možný bez omezení, čerpací stanice bude několik dní zcela mimo provoz,“ uvedl velitel místní jednotky Ludvík Svoboda.

Problémy na železnici i dálnicích

Mezi Dačicemi a Slavonicemi na Jindřichohradecku je přerušený provoz vlaků kvůli podezření na podemletou železniční trať. Rozsah poškození zjišťují pracovníci Správy železnic. Podle předpokladu drah nebudou vlaky jezdit do pondělního poledne. Dráhy uvedly, že se pokouší zajistit náhradní autobusovou dopravu.

Na jihu Čech už byl odpoledne asi na hodinu do půl šesté přerušený provoz vlaků mezi Kaplicí a Velešínem na Českokrumlovsku na trati z Českých Budějovic do rakouského Lince. Podle Správy železnic to bylo kvůli stromu, který spadl do prostoru dráhy.

Přívalový déšť také zkomplikoval dopravu na dálnici D5. „Ve směru na Prahu na 52. kilometru došlo k dopravní nehodě bez zranění. Policie v místě řídí průjezd svedený do jednoho jízdního pruhu. Probíhá vyšetřování nehody a odstraňování jejích následků,“ řekla mluvčí policie Iva Vršecká.

Problémy byly i na dálnici D6 u Kladna. „Voda zasahovala do obou jízdních pruhů, auta jela prakticky krokem. Na místě je nepořádek, listí větve na vozovce,“ popsal redaktor České televize David Radimerský.

Komplikace na letišti

Bouřka s intenzivním deštěm dorazila také do Prahy, říčka Botič v Nuslích vystoupala kolem sedmnácté hodiny na druhý povodňový stupeň. V Ruzyni podle meteorologů spadlo za hodinu kolem šedesát milimetrů srážek, na letišti bylo na nezbytně nutnou dobu přerušeno odbavení. Podle mluvčí letiště Evy Krejčí lze očekávat zpoždění letů, nebudou ale nijak zásadní. Hasiči pomáhají s odčerpáváním vody ze sklepů a komunikací, v Jeremiášově ulici vyprošťovali také auto uvízlé v laguně.

Středočeští hasiči od půl čtvrté do šesti večer zasahovali po bouřkách u více než dvou set událostí, většinou čerpali vodu nebo odstraňovali popadané stromy. Na Praze-východ vyjížděli hasiči k šedesáti devíti událostem, podobně na Praze-západ. Přívalové deště například ucpávaly propustky. „V Hostivici byla ve čtvrt na pět hlášená nestabilní zeď ze stavby, která se částečně zřítila do potoka a ucpala ho, na místě jsme zajistili bagr, aby voda mohla odtékat,“ doplnila mluvčí Tereza Sýkora Fliegerová.

Hasiči na Vysočině vyjížděli kvůli večerním bouřkám čistit silnice a odčerpávat vodu ze sklepů. Zřejmě nejvíc práce měli zatím v Humpolci, kde byla podle meteorologů extrémně silná bouřka s přívalovým deštěm. Za půl hodiny tam spadlo přes čtyřicet milimetrů vody.

Večer bouře dorazily na Moravu

Bouřky zasáhly i Moravu, lámaly hlavně stromy, větší škody nezpůsobily. Hasiči vyjížděli mezi 19:30 a 21:45 k 23 událostem, nejčastěji na Brněnsku a Znojemsku, sdělil jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. „Od 21:15 už nové výjezdy přestaly přibývat. Celkem jsme pomáhali s odstraněním sedmnácti stromů, pětkrát pomáhali odstranit nebezpečné stavy a čerpali vodu z laguny vzniklé v Jedovnické ulici v Brně,“ dodal.

V Brně bouře po patnácti minutách přerušila úvodní koncert Festivalu Špilberk na nádvoří hradu, v 21:00 organizátoři rozhodli o ukončení představení.

Meteorologové předpokládali, že bouřky by měly být na Moravě a ve Slezsku mírnější. „Očekáváme projevy mírnější (žluté) s úhrny nejčastěji kolem čtyřiceti milimetrů za krátkou dobu, nárazy větru do sedmdesáti kilometrů v hodině a kroupami. V opakovaných bouřkách budou celkové úhrny ještě vyšší. Bouřky se budou vyskytovat až do noci a během její druhé poloviny budou ustávat,“ sdělili meteorologové.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Silné bouřky se přehnaly přes české území i v sobotu. Nejvíc napadlo na pomezí Pardubického kraje a Vysočiny v Kadově. Přívalový déšť a vítr se pak přesunul na severní a západní Moravu. „Od sobotních šestnácti hodin do nedělních šesti jsme zasahovali u víc než sto čtyřiceti událostí“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

Ve Zlínském kraji také čerpali vodu ze sklepů, odklízeli popadané stromy, čistili ucpané propusti. V souvislosti s odstraňováním následků vyjížděli k osmadvaceti případům, uvedl mluvčí krajských hasičů David Martinec.