TÉMA

Stachy

Do úklidu po velké vodě na Prachaticku se zapojili dobrovolníci

Pokračuje odklízení následků po nedělních silných bouřkách a vydatných deštích. Milionové škody odhadují například Stachy na Prachaticku. Blesková povodeň tam zaplavila sklepy domů, silnice i průmyslovou část. Do likvidace následků v obci se během úterka zapojili také dobrovolníci. Uklízejí například v místní sklárně, kterou během srpna zasáhl živel už podruhé. Poničil většinu výrobků i veškeré vybavení.
20. 8. 2024|

Silné bouře splachovaly obce a komplikovaly dopravu

Stachy na Šumavě zasáhla velmi intenzivní bouřka s úhrny patrně přes osmdesát milimetrů. V místě jsou velké škody. Na Zbirožsku pak spadlo podle radarových odhadů i kolem sta milimetrů. V pražské Ruzyni spadlo za hodinu šedesát milimetrů srážek, na letišti bylo přerušeno odbavení. Meteorologové varují před silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí v celých Čechách až do pondělního rána.
18. 8. 2024Aktualizováno18. 8. 2024, 22:55|

Obec chtěla vybírat zvláštní poplatek za objemný odpad, narazila u Ústavního soudu

Šumavská obec Stachy nemůže podle Ústavního soudu vybírat zvláštní poplatek za objemný odpad nad rámec standardního místního poplatku. Stachy zavedly dodatečnou platbu pro domácnosti, které by chtěly odložit přes sto kilogramů za rok. Radnice tvrdí, že prostřednictvím fyzických osob posílají na sběrný dvůr svůj odpad stavební firmy. Tím se snažila poplatek obhájit.
6. 12. 2023|