Satelitní vysílání ČT: originální zvuk v samostatném kanálu

Praha - Satelitní digitální vysílání České televize z orbitální pozice 23,5° východně se od 1. května 2011 rozšiřuje o novou doplňkovou službu. Na programech ČT1 a ČT2 vysílaných z družice Astra 3A a také v distribuci ČT HD z družice Astra 3B přibude nový zvukový stereo kanál. Ten umožní vysílat u vybraných pořadů originální verzi zvukové stopy. Podrobnosti o satelitním vysílání ČT, zvukovém doprovodu najdete na webu ČT.

Diváci preferující pořady v původním jazykovém znění si tedy budou moci na svých satelitních přijímačích zvolit na ČT1, ČT2 i u distribuce ČT HD tento nový zvukový stereo kanál. Po jeho aktivaci budou moci sledovat pořady dostupné s originální zvukovou stopou na Jedničce a Dvojce v původním znění. Při vysílání pořadů tuzemské produkce nebo snímků bez originálního zvukového doprovodu bude na tomto novém zvukovém stereo kanálu vysílána hlavní česká zvuková stopa.

Název nového zvukového stereo kanálu se může na spotřebních satelitních digitálních přijímačích zobrazovat různě. Stejně tak rozdílný je způsob aktivace zvukového kanálu u vybrané programové předvolby. Je proto potřeba postup konzultovat s uživatelskou příručkou.

Česká televize již nabízí ve svém satelitním digitálním vysílání z pozice 23,5° východně vedle standardního zvukového stereo kanálu také volitelný kanál se zvukem Dolby Digital. Satelitní digitální vysílání České televize z družic Astra 3A a Astra 3B (pozice 23,5° východně, platformy CS Link a Skylink) je divákům k dispozici zdarma bez měsíčních poplatků, na rozdíl od služeb ostatních poskytovatelů satelitní televize. Potřeba je pouze satelitní komplet (parabolická anténa s konvertorem, odpovídající přijímač a příslušná přístupová karta).