Moderátor Radiožurnálu Pokorný bude zpravodajem ve Francii

Praha - Moderátor Radiožurnálu Jan Pokorný bude od počátku příštího roku zpravodajem Českého rozhlasu (ČRo) ve Francii. Informoval o tom server iDnes.cz. Na postu zahraničního zpravodaje vystřídá Jana Šmída, který zřejmě ukončí spolupráci s Českým rozhlasem. „Honza Pokorný bude od 1. ledna zpravodajem Českého rozhlasu ve Francii. Držíme tak dva roky starou dohodu, než šel do Ranního Radiožurnálu,“ řekla ředitelka zpravodajství veřejnoprávního rozhlasu Hana Hikelová.

Zpravodajem ve Francii Pokorný byl už v květnu 2007 při prezidentských volbách. Jan Šmíd se tehdy zabýval Nicolasem Sarkozym a Pokorný sledoval Ségolene Royalovou.

Pokorný pracuje v ČRo pětadvacet let

Nynější zpravodaj Šmíd, který se přihlásil do výběrového řízení na generálního ředitele ČRo, chce ve Francii zůstat. Šmíd redakci potvrdil odchod z postu zahraničního zpravodaje, ale dál se nevyjádřil.

Pokorný v Radiožurnálu moderuje od roku 1994, poslední roky od pěti do devíti ráno. Tři roky pracoval jako šéfredaktor. V Českém, dříve Československém rozhlase, pracuje od roku 1984. Začínal jako redaktor zpravodajské směny, krátce byl parlamentním zpravodajem.