Čistý zisk vlastníka Novy vzrostl o 95 procent

New York/Praha - Vlastníkovi české televizní stanice Nova, společnosti Central European Media Enterprises (CME), se zvýšil čistý zisk. Ve druhém čtvrtletí to bylo meziročně o 95 procent na 67,6 milionu dolarů (1,01 miliardy Kč). Díky růstu reklamních příjmů na všech trzích střední a východní Evropy se zvýšily celkové výnosy firmy o 41 procent na 305,4 milionu dolarů (4,63 miliardy Kč). Zveřejněné výsledky vesměs překonaly očekávání analytiků.

K růstu zisku a tržeb přispěly nejvíce největší trhy CME, tedy Česká republika a Rumunsko. Výnosy na tuzemském trhu vzrostly o 52,9 procenta na 112,6 milionu dolarů (1,7 miliardy Kč) a zisk se zvýšil o polovinu na 71,2 milionu USD (1,08 miliardy Kč). V Rumunsku se výnosy zvedly o 39,7 procenta na 79,8 milionu USD. Na Slovensku, kde má CME TV Markízu, stouply výnosy firmy o čtvrtinu na 37,1 milionu USD.

„Vynikající výsledky druhého čtvrtletí dokazují nejen silné postavení našich televizních společností, ale i pokračující růst poptávky po reklamě na všech trzích, kde působíme,“ uvedl generální ředitel CME Michael Garin.

CME vlastní na českém trhu televizní stanice Nova, Nova Cinema a Galaxie Sport a vedle trhu Nasdaq se její akcie obchodují také na pražské burze. Celkem ovládá CME stanice v šesti zemích střední a východní Evropy, kde je může sledovat asi 90 milionů lidí. Tento týden navíc firma oznámila převzetí většiny akcií dvou televizních stanic v Bulharsku za 172 milionů dolarů, což byla její první expanze na nový trh za poslední tři roky.