Zemřela Marie Kyselková, princezna se zlatou hvězdou

Ve věku 83 let zemřela Marie Kyselková, představitelka pouze jedné hlavní role, kterou se ovšem zapsala do paměti diváků několika generací. Všichni ji znají jako Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Česká televize k uctění památky Marie Kyselkové pohádku odvysílá v sobotu 26. ledna od 20:00 na ČT1.

Marie Kyselková pocházela z Brna, kde vystudovala zdravotní školu. Po studiích se odstěhovala do Prahy, kde vyměnila nemocniční chodby za přehlídková mola. Krásné manekýny si povšimnul režisér Jiří Sequens a v roce 1955 ji obsadil do dnes pozapomenutého dramatu Větrná hora o skupině geologů, které v česko-německém pohraničí ohrožují diverzanti.  

Poplatný době byl i další snímek, v němž Marie Kyselková dostala opět drobnou roli – psychologické drama Bomba v režii Jaroslava Balíka podpalovalo budovatelské nadšení. Rok 1958 pak začínající herečce přinesl nabídku od jednoho z filmařů československé nové vlny. V povídkovém snímkuTouha si zahrála sestřičku.

Osudovou se pro ni ale stala až role, pro niž si ji vybral Martin Frič. Původně se měla objevit zase jen jako epizodní postava, ale to se změnilo, když onemocněla vybraná představitelka titulní role Miriam Hynková.

Ve veršované pohádce Princezna se zlatou hvězdou tak Marie Kyselková zazářila jako Lada, která před nechtěným sňatkem prchne do sousedního království, kde se nechá inkognito v převleku z myších kožíšků zaměstnat v zámecké kuchyni. Svatba se nakonec koná – jen místo neodbytného krále Kazisvěta (Martin Růžek) si Lada bere prince Radovana (Josef Zíma).

Pohádka z roku 1959 zůstala jedinou výraznou rolí ve filmografii Marie Kyselkové. Po svatbě s Petrem Haničincem se rozhodla věnovat rodině a k filmování se nevrátila ani poté, co se jejich vztah rozpadl.