Zemřel herec Michael Gambon, který ztvárnil Brumbála

Zemřel irsko-britský herec Michael Gambon, bylo mu 82 let. Oznámila to jeho rodina. Známý byl především díky roli profesora Albuse Brumbála v šesti z osmi filmů o Harrym Potterovi. Během své pět desetiletí trvající kariéry působil v televizi, filmu, divadle a rozhlase a získal čtyři Filmové ceny Britské akademie. V roce 1998 byl povýšen do rytířského stavu za zásluhy o zábavní průmysl.

Gambon zemřel pokojně v nemocnici, uvedla agentura PA Media s odvoláním na prohlášení rodiny. Onemocněl zápalem plic.

Michael John Gambon se narodil 19. října 1940 v Dublinu do rodiny švadleny a inženýra. Když mu bylo šest let, přestěhovala se rodina do Camden Townu v Londýně, protože jeho otec hledal práci při poválečné obnově města.

V patnácti letech opustil školu, aby se vyučil inženýrem, v jednadvaceti letech získal plnou kvalifikaci. Vedle toho byl členem amatérské divadelní skupiny.

S herectvím začal na divadelních prknech na počátku šedesátých let, později přešel k televizi a filmu. Mezi jeho významné filmové role patří psychotický vůdce mafie ve filmu Petera Greenawaye Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec z roku 1989 a zestárlý král Jiří V. ve filmu Toma Hoopera Králova řeč z roku 2010.

Jeho nejznámější rolí však byl ředitel Školy čar a kouzel v Bradavicích Albus Brumbál z filmové série o Harrym Potterovi. Profesora Brumbála ztvárnil od třetí řady osmidílné série, nahradil zesnulého kolegu Richarda Harrise. Říkal, že hraje sám sebe „s nalepenými vousy a dlouhým hábitem“.

Představitelé hlavních postav filmové ságy o Harrym Potterovi na snímku z Londýna v roce 2004
Zdroj: Reuters/Peter Macdiarmid