Studio Ypsilon chystá dort se 45 svíčkami

Praha - Přehlídkou všech svých inscenací a speciálním, pro veřejnost uzavřeným večerem, který ze záznamu odvysílá Česká televize, oslaví v listopadu 45. výročí svého vzniku pražské Studio Ypsilon. Letošní sezona původně libereckého divadla se ponese ve znamení návratů ke kořenům a připomene liberecké začátky této scény. Návrat k tradici předznamenala už v červnu premiéra inscenace Jana Schmida s názvem TGM - Masaryk mezi minulostí a dneškem.

„Slavnostního večera se 9. listopadu zúčastní všichni bývalí i současní členové Ypsilonky. Jde o devět desítek lidí, z nichž zhruba čtyřiceti dáme prostor. Některé připomenou i záznamy z představení,“ řekl ředitel Studia Ypsilon Jan Schmid.

Na listopad se chystají i další akce, například sedmý ročník festivalu nekonvenční autorské dramatiky CUTE, letos hojně ovlivněný Libercem. „Během podvečera a večera se 17. listopadu uskuteční čtyři představení, s nimiž přijedou i členové Naivního divadla a Divadla F. X. Šaldy z Liberce,“ uvedl režisér a organizátor Braňo Holiček.

Podle dramaturga Jaroslava Etlíka dojde 23. listopadu i na teatrologickou rozpravu o tom, čím Ypsilonka přispěla do českého divadla, jeho jazyka a výrazu. A jak funguje dnes. Účast přislíbili například Zdeněk Hořínek a Vladimír Just.

Režisér Jiří Havelka upozornil na Večer mladé Ypsilonky, který 28. listopadu naváže na oblíbené Večery pod lampou. „Dostaví se divadelní skupina Vosto5, Martha Issová, Rosťa Novák, Jakub Žáček, Petra Nesvačilová i současní mladí členové souboru včetně Jiřiny Vackové, Petra Vrška a Jakuba Slacha,“ dodal Havelka.

V listopadovém programu se navíc vystřídají všechny inscenace, které jsou v repertoáru. „Tedy i ty, které se delší dobu nehrály, či se naopak hrají, avšak jen sporadicky,“ dodal Schmid. Půjde například o Havelkovu inscenaci o windsurfingu nazvanou „Kam vítr, tam pláž“, Prahu stověžatou, Hlavu medúzy či Prodanou nevěstu, která je v repertoáru už 14 let a loni v únoru měla 350. reprízu.

V polovině prosince bude v galerii Sovovy mlýny na Kampě otevřena výstava divadelních plakátů Jana Schmida. Její součástí bude křest kalendáře na příští rok i netradiční ypsilonkovské „vánoční večery“. Schmid s Etlíkem připravují monografii, která zmapuje vše, co se této scény týká. Má vyjít v polovině ledna, kdy by měla mít premiéru nová autorská Holičkova inscenace s názvem Deadline. „Zkoušet už jsme začali, přičemž výsledný tvar by měl reflektovat současný život na manažerských pozicích,“ vysvětlil Holiček.

  • Z inscenace Studia Ypsilon T.G.M. aneb Masaryk mezi minulostí a dneškem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1718/171773.jpg
  • Prodaná nevěsta zdroj: Studio Ypsilon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1384/138356.jpg