Smutný Woody Allen napsal vtipné paměti. A mimochodem: Obtěžoval svou dceru?

Režisér, scenárista, dramatik a herec Woody Allen je znám svými filmy i svými aférami. Obojí rozebírá v autobiografii, která pod názvem Mimochodem vychází na Velký knižní čtvrtek i v českém překladu. S originálem ale slavný tvůrce nejprve marně obcházel nakladatele. Zájem o jeho knihu srazilo jako bumerang neustále se vracející obvinění, že zneužíval svou adoptivní dceru.

V roce 1972 měla premiéru Allenova komedie Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat). Parafráze názvu – (téměř) vše, co jste chtěli vidět o Woody Allenovi – by šla vztáhnout na jeho paměti, v nichž se dnes pětaosmdesátiletý filmař dělí o svůj život od pokusů, aby přišel na svět, až téměř po současnost. Vzpomíná na dětství v židovské rodině a nechává nahlédnout do zákulisí své tvorby. Vyjadřuje se ale i ke svým manželstvím a vyzdvihuje důležitá přátelství.  

Člověk v zásadě smutný

„Dvorní“ překladatel Michael Žantovský přiznává, že i on se z knihy dozvěděl něco, co netušil, přestože o Allenovi napsal monografii a převedl do češtiny jeho povídky i filmy. „Ve svém nitru je v zásadě člověk smutný, který má velmi špatné mínění o světě, o sobě, o smyslu života,“ překvapilo Žantovského.

Realitu odjakživa nesnáším, ale je to jediné místo, kde se dají dostat dobrá grilovaná kuřecí křidélka.
Z memoárů Woodyho Allena

Z řádků podle překladatele vyplývá nejen Allenova nedůvěra k ostatním lidem, ale i k sobě samému coby tvůrci: „Jako o filmaři o sobě nemá příliš vysoké mínění. Jeho vzorem jsou Ingmar Bergman a Federico Fellini, neustále běduje nad tím, že se jim nikdy nedokáže vyrovnat.“

Další smutek Žantovský v knize, která je podle jeho soudu ale „z devadesáti procent“ vtipná, vnímá v souvislosti s nařčením z údajného sexuálního zneužívání. „Je poznat, že to dodnes cítí jako velkou křivdu,“ míní.

Životopis, který nikdo nechce

Právě obvinění, že uznávaný filmař obtěžoval svou tehdy nezletilou dceru, zhatilo vydání pamětí ve Spojených státech. K americkým čtenářům se kniha Apropos of Nothing dostala loni v březnu. O rok dříve list The New York Times upozornil, že Woody Allen se už nějakou dobu snaží v tichosti udat své memoáry, u vydavatelů ale naráží na zavřené dveře.

Přitom ještě před vypuknutím kauzy by Allen mohl počítat s tím, že nabídka jeho pamětí by vyvolala přetahovanou mezi vydavateli a že by mu vynesla až sedmimístnou dolarovou částku, odhadovaly The New York Times.

Memoáry Woodyho Allena vyšly česky (zdroj: ČT24)

Týdeník Variety poznamenal, že odmítání  je dalším důkazem, jak se z kdysi obletované filmařské ikony stala v důsledku hnutí MeToo nežádoucí osoba. Negativních ohlasů kvůli spolupráci s režisérem v nemilosti se nakonec zaleklo i nakladatelství Hachette, jež mělo memoáry přece jen publikovat. Po protestech některých zaměstnanců i části Allenovy rodiny, které dostaly opět na mediální přetřes skandál obtěžování, nakladatelství couvlo.

Smutná záležitost s Harveym Weinsteinem

Lavinu hnutí MeToo spustil na podzim 2017 skandál v souvislosti s producentem Harveym Weinsteinem. Na odkrytí aféry, že vlivný muž Hollywoodu dlouhodobě sexuálně zneužíval ženy, měl zásluhu i Ronan Farrow – syn Woodyho Allena a herečky Mii Farrowové.

Allen, který s Weinsteinem spolupracoval mimo jiné na filmech Mocná Afrodité či Vicky Cristina Barcelona, komentoval producentův pád pro BBC. „Celá ta záležitost je velmi smutná pro každého, koho se týká. Tragická pro ty ubohé ženy, smutná pro Harveyho. Vítězem není nikdo, je to jen velmi velmi smutné,“ nechal se slyšet.

Už dříve prostřednictívm BBC vyslovil naději, že odhalení povedou k „určitému zlepšení“, zároveň vyjádřil obavu, aby nedošlo k „lovu na čarodějnice“, kdy „muž, který v kanceláři mrkne na ženu, musí volat právníka, aby se bránil“.

„Mia je na mě strašně rozzlobená“

V prosinci 2017 The Los Angeles Times uveřejnily příspěvek režisérovy adoptivní dcery Dylan Farrowové se sugestivním názvem: Proč revoluce #MeToo ušetřila Woodyho Allena?  Text opět veřejnosti připomněl drama rozpadu jedné slavné rodiny. Na veřejnost obvinění vyneslo už na počátku devadesátých let praní špinavého prádla při rozchodu Allena s herečkou a jeho múzou Miou Farrowovou. „Mia je na mě strašně rozzlobená a popouzí proti mně děti,“ prohlašoval tehdy Allen.

Ve stejný den, kdy tiskovým prohlášením potvrdil, že za rozpadem manželství je jeho milostný poměr s vyženěnou dcerou Sun-Ji (dnes jeho manželkou), policie oznámila, že Allena vyšetřuje kvůli podezření, že zneužil svou další adoptovanou dceru Dylan. V době, kdy se měl filmař činu dopustit, jí bylo sedm let. Ze zneužití Allena obvinila Mia Farrowová.

Ten příběh má svůj vlastní život

Prokurátor státu Connecticut (Allen údajně Dylan sexuálně obtěžoval v tamním domě Farrowové) se rozhodl režiséra neobžalovat. Ve zdůvodnění ale uvedl, že Allena stále podezírá, avšak chce Dylan ušetřit traumatu procesu.

Dylan Farrowová na obvinění trvá. Po vypuknutí hnutí MeToo a zmíněném příspěvku v The Los Angeles Times vyjádřila také v rozhovoru pro televizi CBS naději, že svět jí konečně uvěří. A svěřila se s hořkostí, že byla dlouhá léta „odvržená, považovaná za nevěrohodnou a ignorovaná“.

Woody Allen jakákoli nařčení ze sexuálního obtěžování pokaždé odmítl. Svou obhajobu předkládá i v nových memoárech. „Z té knihy je zřejmé, že ho to traumatizuje, že má neustále potřebu vysvětlovat, že se ničeho nedopustil, že z ničeho nebyl obviněn, že za nic nebyl odsouzen. Ale ten příběh má svůj vlastní život,“ poznamenává Žantovský.

Kdo rozhodne o pravdě?

Když nakladatelství Hachette rozhodlo, že Allenův rukopis do tiskárny neodešle, setkalo se na jedné straně s oceněním tohoto kroku, na druhé straně s kritikou, že čtenář by si měl udělat názor sám. Právě proto, že žádný rozsudek nikdy nepadl a je třeba ctít presumpci nevinny. „Rozhodnutí Hachette upustit od knihy Woodyho Allena mě velmi znepokojuje. Nejde o něj. Dělá mi starosti, kdo bude umlčen příště,“ napsal například na sociálních sítích spisovatel Stephen King. 

Nakladatelství ujistilo všechny, že vše pečlivě zvážilo. „Rozhodnout, že nevydáme Allenovu knihu, bylo těžké. V Hachette bereme vztahy s autory velmi vážně a neodmítáme knihy bez rozmyslu,“ napsali na svůj twitterový účet.

Paměti Woodyho Allena nakonec vydalo konkurenční  Arcade. „V této podivné době, kdy pravda je příliš často odmítána jako lživá zpráva, upřednostňujeme my jako vydavatelé poskytnout hlas uznávanému umělci než se sklonit před těmi, kdo jsou rozhodnuti ho umlčet,“ řekla magazínu People editorka díla Jeannette Seaverová.

Mraky nad Deštivým dnem v New Yorku

Stín v podobě obvinění, byť nikdy ne s policejním štemplem, dopadl nejen na Allenovy pokusy udat svou autobiografii. Například společnost Amazon nechtěla uvést už natočenou komedii Deštivý den v New Yorku. Režisér podal žalobu o 68 milionů dolarů, což měla být částka přislíbená Amazonem za natočení dalších, už dohodnutých filmů. Žalobu nakonec stáhl, prý by kauza všechny zúčastněné nakonec hlavně poškodila.

Deštivý den v New Yorku nakonec mohli s Allenovým snímkem strávit i diváci v kině, včetně českých. Pošramocená pověst ale zůstala, a od filmaře se veřejně distancovali i někteří herci, například Timothée Chalamet oznámil, že peníze, které dostal za roli ve zmíněném filmu, věnuje fondu obětí sexuálního obtěžování.   

Allen vs. Farrowová v dokumentu

K jistotám diváka zatím patřilo, že Woody Allen odpremiéruje každý rok nový film. Jistotou Woodyho Allena může být, že mediální zájem o jeho obvinění nikdy zcela neutichne. Na hlasitosti mu opět přidal nedávný dokumentární seriál Allen vs. Farrowová uvedený na HBO. Ve čtyřech dílech kauzu znovu a podrobně rozebírá.

Tento příběh byl léta vykreslován jako rodinné drama „on řekl – ona řekla“, kdy si lidé myslí, že „se nikdy nedozvíme pravdu“, podotýká The New York Times v rozhovoru s tvůrci dokumentu.

Woody Allen a Mia Farrowová ve filmu Sex noci svatojánské (1982)
Zdroj: ČT

„Když se tím začnete víc zabývat, vidíte, že je to jeho tvrzení, jeho tvrzení, jeho tvrzení, jeho tvrzení, její tvrzení (šeptem), jeho tvrzení, jeho tvrzení,“ odpovídá dokumentaristka Amy Zieringová. Snímek natočila spolu s Kirbym Dickem. „Zajímavé bylo, když jsme to začali odkrývat. Když jsme ověřili fakta v části ‚ona řekla‘ a v části ‚on řekl‘.“

Woody Allen tvrdí, že autoři dokumentu mu prostor na vyjádření nedali včas. „Vůbec se nezajímají o pravdu,“ ohrazuje se a připomíná, že žádné vyšetřování nikdy nevedlo k obvinění. „I když si tenhle senzacechtivý brak může získat pozornost, na faktech to nic nemění,“ upozorňuje v prohlášení, které se Sun-ji vydali místo komentáře. V dokumentu jeho pohled na věc zastupují mimo jiné úryvky z  původně nechtěných memoárů.