Queeni jsou klasika

Český Krumlov - Jednoznačným zpestřením programu 21. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov je uvedení The Queen Symphony, vokálně-symfonické pocty legendární rockové kapele. V Krumlově zazní 28. července, vůbec poprvé v Česku.

Šestivětá skladba je vystavěna na dvanácti melodiích z písní skupiny Queen. Publikum tak může rozpoznat například Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, Show Must Go On, We Will Rock You, We Are the Champions nebo Who Wants to Live Forever. Některé inspirace ale podle autora symfonie, britského skladatele a dirigenta Tolgy Kashifa, zůstávají pro mnohé skryté.

Veřejně poprvé The Queen Symphony provedl s Královským filharmonickým orchestrem v roce 2002 v Royal Festival Hall v Londýně a dočkal se nadšeného přijetí u publika i kritiky a rovněž u zbylých členů kapely. „Je to moje kompozice, ale je věnovaná skladbám Queenů. V poslední větě zazní vzpomínka na Freddieho Mercuryho,“ upozornil Kashif.

„Hráli jsme po celém světě a ukázalo se, že lidé si mohou vyslechnout symfonickýma ušima hudbu Queenů,“ dodal s tím, že pohoršeni nebyli ani rockoví fanoušci ani příznivci klasické hudby. Jak bude novoromanticky laděná suita o šesti obrazech, která byla nominována na Classical Brit Awards, působit na krumlovské publikum, se ukáže 28. července v Pivovarské zahradě.

Rozhovor s Tolgou Kashifem a ukázka (zdroj: ČT24)