Přistupte blíže! Hodinářův učeň, zvířecí muž a siamská dvojčata vystupují v Lednici

Na nádvoří jízdárny v zámku Lednice přijelo o víkendu panoptikum. V cirkusových kulisách tu režisérka Jitka Rudolfová natáčela výpravnou pohádku Hodinářův učeň. Ve snímku, který vzniká v koprodukci České televize, si zahráli Jana Plodková, Václav Neužil nebo Viktor Preiss.

Do lednické jízdárny, která se pro potřeby pohádkového příběhu stala královským městem, zavedla hlavního hrdinu cesta za láskou a bohatstvím. Hodinářský učeň Urban totiž musí pro lakotného mistra hodináře získat hodinky, které umí varovat před smrtí. 

„Budu vysvobozovat zvířecího muže ze spárů pana majitele,“ prozradil představitel Urbana Michal Balcar, jaký úkol jeho postavu v královském městě čeká. Natrefí v něm totiž na představení panoptika, které provozuje herec Jakub Žáček. Jako zvířecího muže publiku předvádí Jiřího Vyorálka.

V Lednici se natáčela pohádka Hodinářův učeň (zdroj: ČT24)

Urban je pro své dobrodružství vybaven radami dobrých duchů osudu (v podání Václava Neužila a Jaroslava Plesla) – kteří jsou v panoptiku také nuceni vystupovat jako siamská dvojčta – a zlé sudičky Lichoradky. „Domluvily jsme se s režisérkou, že postava Lichoradky bude víceméně zábavnou složkou. Moc mě baví vymýšlet si věci kolem ní a jak může reagovat a jednat,“ říká Jana Plodková o záporné roli.

„S Janou jsme měli hodně natáčecích dní. Nemůžu prozrazovat děj, ale každopádně jsme spoustu času strávili v terénu, bylo to fyzicky náročné,“ doplnil k natáčení Balcar.

Výpravná pohádka

Pohádka vzniká už dva měsíce v nejrůznějších lokacích. S výběrem míst na jižní Moravě pomohla Filmová kancelář Brno, kromě Lednicko-valtického areálu se štáb vypravil také třeba na zámek v Uherčicích.

Záměrem filmařů je vytvořit velkou výpravnou pohádku, vzniká proto i s účastí slovenských koproducentů. Slovenka je i Dana Droppová, která hraje Hodinářovu dceru Lauru, do níž se Urban zamiluje. Pro herečku je tato pohádka první velkou filmovou příležitostí. „Spolupracovat s herci, jako je pan Preiss či Éva Bandor, kteří hrají mé filmové rodiče, bylo skvělé. Učila jsem se od nich, pozorovala je při přípravě a ptala se na rady, což mi moc pomohlo,“ přiznává.

Zda Hodinářův učeň zachrání milovanou Lauru a jak si poradí se zábavnými úklady Lichoradky, se první diváci v kinech dozvědí v létě příštího roku.