Všeho do času, pozná v nové pohádce Hodinářův učeň

Filmovou pohádku je stále ještě možné vyprávět bez prvoplánové podbízivosti a přeslazených klišé, věří režisérka a scenáristka Jitka Rudolfová. Takovým by měl být pohádkový příběh Hodinářův učeň, který od konce srpna natáčí na Panské skále u Kamenického Šenova. Do snímku v koprodukci České televize obsadila Viktora Preisse, Jaroslava Plesla či Miroslava Krobota.

Tvůrci podle svých slov chtějí vyprávět dobrodružný příběh plný lásky, napětí a humoru, který by diváky zaujal výtvarným zpracováním, neokoukaností prostředí i hereckým obsazením. Základem příběhu zůstává klasický pohádkový boj dobra se zlem. K němu dojde už při narození hlavního hrdiny Urbana, nad jeho kolébkou se totiž sejdou jak dobří duchové osudu, tak zlá sudička.  

Dobrá věštba Urbanovi slibuje, že v životě získá velké bohatství a lásku. Nejprve se ale musí vypořádat s lakomým a chamtivým Hodinářem. Ten Urbanovi slíbí ruku své dcery, pokud ovšem mladík ze světa přinese hodinky, které umí varovat před smrtí. Naštěstí v pohádkách může odvaha a dobré srdce zvítězit nad zlem a hamižností.

Dekadence i humor

„Chceme natočit příběh s místy až záměrně dekadentnější atmosférou, který ale poskytuje dostatečný prostor pro humor a komediální situace. Ty jsou postavené především na absurditě jednotlivých zápletek a charakterech postav a samozřejmě na specifičnosti jejich hereckých představitelů,“ uvedla ke snímku Jitka Rudolfová.

Už při psaní scénáře tvůrci mysleli na některé konkrétní herce, například že duchy osudu Rodovoje a Rodovíta si zahrají Václav Neužil a Jaroslav Plesl. Nejen je obsadila Rudolfová už do svých předchozích celovečerních počinů – dramatu o posedlosti Rozkoš a generačního debutu Zoufalci.

V jejích filmech se objevili i Jana Plodková, Jakub Žáček a Pavlína Štorková, které diváci uvidí také v nové pohádce. Osudem zkoušeného Urbana hraje Michal Balcar, jeho vyvolenou slovenská  herečka Dana Droppová.

Natáčí se nová pohádka Hodinářův učeň (zdroj: ČT24)

Premiéra Hodinářova učně je plánována na léto příštího roku. Štáb má ale před sebou ještě spoustu natáčení, kromě Panské skály našli filmaři vhodné lokace také na Luční boudě v Krkonoších, na zámku v Uherčicích u Znojma, v Mikulově nebo v Podyjí.