Pomáda drží i po čtyřiceti letech

Pomáda slaví čtyřicet let od premiéry (zdroj: ČT24)

Před čtyřiceti lety měl premiéru americký filmový muzikál Pomáda. V době uvedení patřil snímek k těm nejnavštěvovanějším po celém světě. Hvězdy filmu včetně Johna Travolty a Olivie Newton-Johnové se při té příležitosti znovu setkaly na výročním promítání v sídle Americké filmové akademie.

Danny a Sandy tvoří jeden z nejslavnějších párů, které se kdy na stříbrném plátně zamilovaly. Ve filmu si poprvé milostný duet zazpívali v roce 1978 na světové premiéře v New Yorku. Snímek, jehož děj se odehrává o dvacet let dříve, vznikl podle stejnojmenného muzikálu na Broadwayi.

O roli Dannyho se ucházel také Patrick Swayze a Richard Gere. Nakonec to byl John Travolta, kdo si pomádu do vlasů nanášel v nemalém množství coby student střední školy, kam jako nová studentka nastoupila jeho letní láska Olivia Newton-Johnová. Ta díky němu prošla proměnou ze slušné dívky na rebelku.

Oba se díky muzikálu stali idoly tehdejší mladé generace. V době natáčení přitom Olivii bylo rovných třicet let, Travoltovi o šest let méně. V roce 1982 vznikl snímek Pomáda 2, pokračování ze stejného prostředí, ale s jinými hrdiny, které si zahráli Maxwell Caulfield a Michelle Pfeifferová. Ten propadl.

„Je velká čest vidět se zrovna v sídle filmové akademie. Nemůže být nic většího, než že si našeho filmu tolik cení a že navíc zasáhl do historie kinematografie,“ uvedl John Travolta k výročnímu uvedení Pomády v sídle prestižních cen Oscar.

Akademici diváckému hitu nicméně přiřkli jen jednu nominaci, a to za píseň Hopelessly Devoted to You. Na kasovním trháku kritikům mimo jiné vadilo, že do žánru nepřináší nic nového, ale je zručnou kompilací osvědčených muzikálových postupů padesátých let. 

Kromě hlavních představitelů na promítání po letech dorazili i další herci z Pomády, třeba Barry Pearl, představitel jednoho z členů Dannyho party Doodyho. Slavnostní příležitost si nenechal ujít ani režisér Randal Kleiser. Pomádu natočil jako svůj celovečerní debut. „Všichni zestárli, ale energie, kterou v sobě měli, je tam pořád,“ uvedl k setkání s herci po čtyřiceti letech.

V Československu měla Pomáda premiéru v roce 1982. V české verzi má nestárnoucí love story na repertoáru pražské Divadlo Kalich. Představitel Dannyho Jan Kříž za svůj výkon získal před pěti lety cenu Thálie.