Polský čtvrtek na ČT s Andrzejem Wajdou

Praha – Andrzej Wajda, slavný polský režisér a dramatik, bude hostem čtvrtečního Interview ČT24 v 17:30. Wajdův poslední snímek Katyň byl v roce 2008 nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Česká televize tento příběh o neuvěřitelném zločinu, který měl zůstat navždy zapomenut, uvede také ve čtvrtek 3. 9. od 20:00 v televizní premiéře na prvním programu.

Třiaosmdesátiletý Wajda (* 1926) vystudoval malířství, po skončení studií se ale začal věnovat režii. Mezinárodní věhlas mu přinesly už jeho první filmy z druhé poloviny 50. let – Kanály (1957) a Popel a démant (1958). Náměty pro své filmy čerpá Wajda převážně z historie – z období druhé světové války a okupace Polska.

Wajdův další, zatím chystaný film by měl být o lídrovi protikomunistického hnutí Solidarita a bývalém prezidentovi Lechu Walesovi. Na jeho život chce režisér nahlížet z perspektivy jeho ženy Danuty. Scénář ke snímku by měla napsat neméně slavná polská režisérka Agnieszka Hollandová.

Katyň se osobně dotýkala i Wajdy

V roce 2000 získal Andrzej Wajda filmového Oscara za celoživotní dílo. O osm let později byl na zlatou filmovou sošku nominován také jeho snímek Katyň, v němž zpracoval jednu z nejtemnějších událostí polských dějin: masakr 22 500 polských vojáků i civilistů, který provedla sovětská tajná policie NKVD v roce 1940.

Dramatické katyňské události vykresluje Wajda pohledem rodinných příslušníků, marně čekajících na návrat svých příbuzných. Masakr se dotýká osobně i tvůrců filmu – v Katyni byl zavražděn Wajdův otec a také strýc autora hudby ke snímku Kryzstofa Pendereckého.

Katyň
Zdroj: ČT