Ondřej Hejma není jen Žlutý pes

Praha – Zpěvák, skladatel a textař Ondřej Hejma je nepřehlédnutelný díky svým výrazně barevným košilím, kovbojskému klobouku nebo pestrobarevné čepičce. Frontman skupiny Žlutý pes je nejen známým hudebníkem, ale i novinářem nebo překladatelem. Autor hitů jako Sametová či Modrá (je dobrá) se narodil 3. února 1951.

Ondřej Hejma začínal s hudbou v 70. letech na pražské hanspaulské hudební scéně. Hrál s Ivanem Hlasem v bluesové kapele Žízeň, s bratry Richardem a Vladimírem Tesaříkovými působil v začátcích skupiny Yo Yo Band. V roce 1978 založil vyznavač jižanského rocku Hejma stylově neortodoxní skupinu Žlutý pes, s níž vydal řadu úspěšných alb. Formaci sám nedávno označil za nejdéle hrající rokenrolovou skupinu v České republice. „Já vím, že jsou tady Olympic, Katapult nebo Blue Effect, ale v jejich případě se frontmani obklopili mladšími spoluhráči, zatímco my v prakticky nezměněné sestavě hrajeme už přes 30 let,“ vysvětlil loni v tisku.

Neobvyklý název Žlutý pes nebyl po chuti předlistopadovým úřadům, a kapela se tak v minulosti krátce jmenovala také Tomahawk i Hudebně-zábavná skupina Ondřeje Hejmy. Skupina vydala devět řadových alb, anglicky nazpívanou desku bluesových hitů a výběr nejslavnějších písní, jako jsou Zůstaň klidná, Náruživá, Sametová či Modrá. Zatím poslední album Mellow Yellow vydala v roce 2008, šlo o sbírku 12 bluesových hitů s Hejmovými českými texty, jež byly věnovány památce zemřelého kytaristy Žlutého psa Františka Kotvy.

Asi největší popularity dosáhla formace, jež má na svém kontě několik zlatých desek, v polovině 90. let. V roce 1997 získala například výroční cenu Akademie populární hudby jako skupina roku. Přispěl k tomu mimo jiné právě Hejmův megahit Sametová, s nímž skupina přišla v roce 1994. Ve skladbě, do jejíhož textu se dostal i sovětský reformátor Gorbačov, „co ho znal celej Dlabačov“, Hejma vlastně odvyprávěl dějiny českého rokenrolu.

V roce 2004 Hejma spoluzaložil i formaci L. L. Jetel, s níž se vrátil ke svým bluesrockovým kořenům. V minulých letech si také zahrál v muzikálech Pomáda a Hamlet. Nadále však zůstává věrný Žlutému psovi, s nímž vystupuje zejména na hudebních festivalech a dalších akcích.

Pražský rodák Ondřej Hejma vystudoval angličtinu a čínštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Hudba byla již tehdy především jeho koníčkem, po studiích se začal živit jako překladatel a tlumočník. V roce 1987 se stal českým dopisovatelem americké tiskové agentury Associated Press (AP) a jako novinář pracoval řadu let. Pro AP psal ještě donedávna, byť už jen na poloviční úvazek. Přispíval či přispívá také do časopisů, jako je Reflex, kde měl svého času i stálou rubriku. Příležitostně rovněž moderuje různé společenské akce.

Ondřej Hejma je ženatý, s manželkou Vladimírou má dvě děti - staršího syna Jana a mladší dceru Terezu.