Novinka Jiřího Padevěta směřuje do Krvavého finále

Průvodce protektorátní Prahou neboli také Kniha roku 2014 se na Velký knižní čtvrtek dočkala nového sourozence. Spisovatel Jiří Padevět totiž poslal na pulty novinku Krvavé finále. Mapuje jaro roku 1945 a místa, kde německá vojska nesmyslně masakrovala civilní obyvatelstvo.

Krvavé finále Jiřího Padevěta (zdroj: ČT24)

Historická publikace referuje o násilnostech nacistů páchaných na civilním obyvatelstvu mezi březnem a květnem roku 1945. „Čtyřmi hlavními skupinami násilností jsou protipartyzánské operace na Valašsku a na jihovýchodní Moravě, potlačená povstání a následné represe, jako například v Přerově, Velkém Meziříčí nebo v Trešti, násilnosti spáchané na vězních během pochodů smrti a transportů především v západních a jihozápadních Čechách a nakonec střelba do obyvatel, sledujících vojenské ústupové kolony,“ uvádí doslova anotace.

Knihu doprovází bohatý fotografický materiál – čtenář nalezne na 600 fotografií. Krom toho obsahuje i čtyři DVD s dobovými dokumenty (Vypálení Konětop, Transport smrti a Týden ve filmu) z posledního válečného roku.

Jiří Padevět / Krvavé finále
Zdroj: ČT24/Academia

„Ta doba byla velmi divoká. Státní moc v podstatě neexistovala. Němci opouštěli území ještě tehdejšího protektorátu, čili stát neměl monopol na násilí. České země byly plné uprchlíků, situace byla velmi nepřehledná,“ 

Např. v Zákolanech, kde se jeden z masakrů uskutečnil, stojí pomník místním obětem druhé světové války. „Ta doba byla ani ne nervózní, ale až neurotická. V Zákolanech to byl výstřel, ale jsou případy, kdy to bylo jen zavolání, kdy to bylo posměšné gesto,“ vysvětluje sám autor. Knižní průvodce obdobím bezvládí, frustrace a násilí na jaře 1945 zmiňuje 318 podobných příběhů z Českých zemí, jako se udál ten v Zákolanech.