Městské divadlo Brno připravuje premiéru hry, která se zaručeně zvrtne

Městské divadlo Brno uvádí Hru, která se zvrtla (zdroj: ČT24)

Městské divadlo Brno nastudovalo Hru, která se zvrtla. Bláznivá komedie o nástrahách a pastech divadelního představení si získala diváky po celém světě. V Brně britskou veselohru přizpůsobili jihomoravskému prostředí.

Hra diváky zavede do zákulisí amatérského divadelního souboru. Zatímco v originále jde o univerzitní soubor, v Brně sledují diváci trampoty ochotnického spolku Tyl Tuřany. Ochotníci chystají detektivní inscenaci ve stylu Agathy Christie. Nechybí zavražděný šlechtic, elegantní komorník, postarší inspektor a podezřele se chovající příbuzní.

Jenže premiéra se zvrtne a pod tlakem všichni začnou ztrácet nervy. „Tahle skupina si strašně přeje neselhat, jenže tím si to strašně komplikuje a dělá chybu za chybou a zvrtává se to víc a víc,“ potvrzuje režisér Mikoláš Tyc. Na jevišti tak odpadávají části nábytku, chvíli hoří, ožívají zavraždění nebo si herci sami zneškodní herečku.

Nehrajte příliš dobře, upozorňoval režisér

Herci Městského divadla Brno si museli dávat pozor nejen na všechny nástrahy bláznivé komedie, ale také na to, aby nehráli příliš jako profesionálové. „Musel jsem herce opakovaně upozorňovat, že hrají příliš dobře, nad možnosti svých postav,“ potvrdil Tyc. 

Jak celá inscenace dopadne a jestli se všichni dočkají ve zdraví konce, zjistí diváci Městského divadla Brno na premiéře 6. dubna. Původní britská verze patří k největším hitům londýnského West Endu, kde se hraje už devátý rok. Autoři Henry Lewis, Jonathan Sayer a Henry Shields za ni získali Cenu Laurence Oliviera za nejlepší komedii roku 2015.