„Jsem fanda svýho klubu.“ Za dokument o Baníku kope i Nohavica

Jaromír Nohavica provází dokumentem o Baníku (zdroj: ČT24)

Dějiny fotbalového klubu, který založili mladíci z havířských kolonií, a zároveň historie a genius loci Ostravy. Dokument o Baníku vznikal dva roky, provází jím zřejmě nejznámější fanoušek tohoto klubu – písničkář Jaromír Nohavica.

Fotbalový klub Baník vznikl v roce 1922 v restauraci U Dubu a postupem let se z něj stal jeden z nejslavnějších klubů u nás. Líheň reprezentantů, čtyřnásobný mistr ligy a klub s nejvěrnějšími fanoušky.

To se mohlo odehrát jedině tady

Dokumentární film Romana Motyčky ale nechce být jen sportovní kronikou. Jeho tvůrci chtějí zaujmout i ty, které fotbal moc nezajímá a nežijí v Ostravě. Divákům tak vypráví příběh klubu od jeho těžkých začátků, kdy za něj hráli i ti, kteří zároveň fárali na šachtách.

„Na začátku byla věta, že Baník je úkaz, který u nás nemá obdoby, a já jsem si říkal, bylo by dobrý se o tom doopravdy přesvědčit. Město, kde ten klub vyrostl, má nějakou historii, to všechno spolu nějak souvisí a díky tomu příběh, jaký prožívá Baník, se mohl odehrát jedině tady a nikde jinde,“ domnívá se dramaturg Marek Dohnal.

Nohavica: U toho musím být

Příběhem Baníku provází Jaromír Nohavica. Diváky zavede do míst, která byla pro hráče i fanoušky v průběhu let důležitá, stejně jako stadion na Bazalech.

„Když jsem se dozvěděl, že tento dokument vzniká, věděl jsem, že u toho musím být. Aby ti lidi byli nějakým způsobem zvěčněni, zdokumentováni, aby o nich vznikla nějaká vzpomínka anebo krásné album,“ říká písničkář, který ostravskému klubu věnoval několik svých písní. „Jsem fanda svýho klubu,“ netají se třeba ve skladbě For Baník.

Předpremiéru bude mít dokument Baník!!! 2. března v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Česká televize ho odvysílá v dubnu.