Hanáková je otevřená diskuzím, výši dotací ale neupřesnila

Praha - Jednání s ministryní kultury Alenou Hanákovou nepřineslo žádné konkrétní plány na to, jak zlepšit financování na živou kulturu. Organizátoři demonstrace, která probíhá proti jejímu působení v úřadu, se s ministryní však dohodli na dalších schůzkách a postupech, jež přispějí k vyřešení situace. Protestujícím slíbila, že dorovná rozpočet do výše loňského roku - ten byl ale podle demonstrujících likvidační.

Nedostatek času, ale ochota k pozdějším schůzkám. Tak by se podle spoluorganizátorky Yvonny Kreuzmannové, která jednala s ministryní kultury za zavřenými dveřmi, dal charakterizovat výsledek schůzky. Demonstrací se snažili upozornit na podfinancování kultury a nabízí předložit „analýzu potřeb“, jež jasně vykreslí, kam a kolik peněz by se mělo investovat. Sama si na „provoz“ živé kultury představuje 200 milionů.

Jan Vávra, iniciativa Zachraňte kulturu 2013:

„Chceme paní ministryni nechat prostor, aby se s námi sešla a aby měla čas to vyřešit. Ukázala dobrou vůli, ale my si stále myslíme, že k této situaci nemuselo dojít. Ta situace nastala kvůli panu náměstku a paní ministryně by si měla sama uprostřed svého úřadu nejdříve správně 'nastavit procesy', aby takové lidi jako pana Sankota neměla. Pak bychom se možná mohli bavit o tom, jak lépe a koncepčně financovat živou kulturu.“

Demonstrace proti slabým dotacím na živou kulturu
Zdroj: ČT24

Ministerstvo ještě před demonstrací prohlásilo, že našlo cestu, jak zvýšit množství peněz na živé umění. K už slíbeným 40 milionům z tohoto týdne by tak mohly přibýt na podporu další finance. Na příkaz Hanákové by měl její ekonomický náměstek Martin Sankot a ekonomický odbor „v co nejbližším časovém horizontu“ vyčlenit „další finanční prostředky na podporu živého umění“, stojí ve zprávě na stránkách ministerstva.

Celkově by se tak měl objem peněz na podporu tohoto segmentu kultury dostat na úroveň rozpočtu, který byl pro tuto kapitolu schválen v loňském roce. „K alokaci dalších peněz na podporu živého umění dojde na základě úsporných opatření, která postihnou řadu složek ministerstva, včetně provozu samotného úřadu,“ uvedlo ministerstvo, kde by chtělo najít další finance.

Hanáková sice slíbila dorovnat dotace do loňské částky, podle Kreuzmannové byl rok 2012 pro mnohé obory likvidační, a je tedy vidět, že už předešlá finanční injekce nestačí. Údajně se nemohly rozvíjet alternativní divadelní, hudební i taneční soubory, které Českou republiku reprezentují v zahraničí.

Původně přitom měly být dotace kráceny až o sto milionů oproti loňskému roku. Suma určená na dotace živému umění měla podle původních plánů letos činit přibližně 280 milionů korun oproti loňským 372 milionům, přestože celkový rozpočet ministerstva se nezmenšil. Ministerstvo ale oponuje tím, že jeho reálný rozpočet klesl.

Zástupci iniciativy Zachraňte kulturu 2013 namítají, že podpora živého umění od roku 2007 klesla o téměř 57 procent, tehdy na ni šlo 648 milionů korun. Tento trend označují jako totální likvidaci celé živé kultury. Hlavními viníky této kritické situace jsou podle nich ministryně Hanáková a její ekonomický náměstek Martin Sankot. „Ministerstvo kultury jako vládní instituce, která by měla hájit zájmy kulturní obce, neplní svoji funkci,“ tvrdí Jan Bělíček z iniciativy.

Vyjádření Petra Gazdíka

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 - STAN dosáhla Hanáková ve svém oboru také úspěchů. Po dvaceti letech prý prošly církevní instituce nebo nový zákon o audiovizi. „I sám mluvčí iniciativy dnes připustil, že se jim nejedná o odvolání ministryně a že ona za to ani moc nemůže, že ty peníze na živou kulturu jsou v tom stavu, v jakém jsou. Nemůžeme čekat, že když stát škrtá ve všech oblastech, tak kultura bude výjimkou,“ nechal se slyšet v Interview ČT24. 

Tlaky na odchod Hanákové z funkce tak sílí, ona sama se ale opustit ministerstvo nechystá.  Vedení TOP 09 sice dnes jednalo s bývalým ředitelem České televize, který by zřejmě měl současnou ministryni vystřídat, Ivo Mathé však říká, že jde o velice předčasné debaty. Média prý dezinterpretovala jeho slova a o této funkci neuvažuje. Spoluorganizátorka demontrace Yvonna Kreuzmannová by ho však ve funkci viděla raději.