Dokument o Helmutu Newtonovi představuje fotografa, který měl rád špatný vkus

Do fotografického světa nechává nahlédnout německý dokument dokument Helmut Newton: Nestoudná krása. Představuje jednu z nejvýraznějších osobností tohoto uměleckého oboru – Helmuta Newtona. Tuzemská kina snímek  promítají od druhé poloviny září.

Dokument o Helmutu Newtonovi je portrétem tvůrce, jehož jedni mají za sexistického a nebezpečného, jiní ho označují za geniálního. V každém případě změnil způsob, jakým jsou foceny ženy. 

„Když jste mu dali zakázku, samozřejmě jste nedostali krásku na romantické pláži, takový prostě nebyl,“ říká o Newtonovi šéfredaktorka amerického magazínu Vogue Anna Wintourová.

Sám fotograf přiznával, že ho přitahuje špatný vkus, protože ten vyvolá reakci. Nebál se nafotit luxusní šperky vedle vykuchaného kuřete. Právě provokace a ženská erotika byly jeho značkou. Někteří ho obviňovali ze sexismu, to ale odmítal.

V roce 1988 se Newton objevil také v Praze. „Bál se fotit tady ty své typické fotky, protože se obával, že kdyby ho načapali, jak fotí nahé lidi, že ho nepustí zpátky na Západ,“ vzpomíná fotograf Tono Stano. Přesto v potemnělých uličkách Nového Světa vzniklo spontánně několik snímků, na nichž Stano svléká fotografku Gabrielu Fárovou. 

Dokument přibližuje fotografa Helmuta Newtona (zdroj: ČT24)