Divokej Bill vydal album Bazilišek. Frontman mluví o návratu ke kořenům

Divokej Bill vydal album Bazilišek (zdroj: ČT24)

Kapela Divokej Bill vydala nové album. Bazilišek vyšel na den přesně po šesti letech od posledního studiového počinu Tsunami. Nahrávka obsahuje dvanáct nových písní. Formace ze středočeských Úval zároveň doprovodným turné k novince oslavuje čtvrtstoletí existence.

„Když je v partě někdo, kdo je trošku mimo v osobním životě, tak má na sobě takového baziliška – a ta parta ho tahá zase zpátky. Jsme parta osmi různých osobností, a proto také bazilišek je daný dohromady z různých částí,“ vysvětlil název nového alba kytarista a zpěvák Roman Procházka.

Než se Divokej Bill sešel k nahrání Baziliška ve studiu, prověřoval nové písničky průběžně na svých koncertech. Skladba Temný král navíc zazněla i loni v kinech v pokračování pohádkového fantasy Princezna zakletá v čase.

Novou desku na cestě k posluchačům vyprovází jako singl milostná balada Lahůdky. „Celou dobu jsem měl před sebou film Jáchyme, hoď ho do stroje,“ prozradil o inspiraci autor písničky a frontman Divokýho Billa Václav Bláha. „Singl je možná romantický, ale jinak je to celé nářez,“ dodal ke zbytku desky. Je téměř výhradním autorem nových písní, zmíněný Temný král je ale dílem Romana Procházky.

„Je to pořád divoký“

V pořadí osmé studiové album definuje Bláha jako návrat ke kořenům. Podle vydavatele představuje Bazilišek Divokýho Billa tak, „jak ho mají fanoušci rádi“, to znamená „výrazná melodičnost, zpěvné refrény, semiakustický zvuk, někde okořeněný výraznou elektrickou kytarou“. „A country rap,“ dodává rapper kapely Štěpán Karbulka.

Bazilišek navíc vychází v roce, kdy se kapela ohlíží za čtvrtstoletím své existence. „Je to pořád divoký. O pár kilo jsme těžší, ale jinak zrajeme jako víno a partu pořád držíme,“ říká Procházka.

Výročí Divokej Bill oslaví symbolicky pětadvaceti koncerty. Letní zastávky, kterých je dvacet čtyři, začíná kapela odpočítávat 2. června v Plzni. „Jsou to hezká místa, amfiteátry, zámecké zahrady,“ podotýká houslista Adam Karlík, že hrát se bude většinou pod širým nebem. Fanoušci uslyší jak novinky z Baziliška, tak hity jako Plakala nebo Pocit. Oslavy zakončí Divokej Bill 19. ledna v O2 areně.