Dekkadancers si dávají Double Shot. Démon je vedoucím zájezdu na Řbitov nápadů

Dekkadancers připravili Double Shot (zdroj: ČT24)

Taneční skupina Dekkadancers se vrací k tradici komponovaných večerů. V programu Double Shot složeném z choreografií Occultatum a Řbitov nápadů slibuje dva zásahy do černého – humoru. Jeden se dotkne divákovy duše, druhý chce udeřit rovnou na bránici.

Představení Occultatum se pohybuje na pomezí fyzického a tanečního divadla. Zabývá se fenoménem moci a jejího zneužívání. „Může v člověku vykvést zlo, které nemá naději otočit se v dobro?“ ptají se mimo jiné tvůrci.

Výpověď o lidech skrývajících se za svými „maskami“ sdělují publiku maskovaní tanečníci. Masky vznikly odlitky jejich obličejů, jedna je navíc bez otvorů pro oči. „Pro mě je to možná lepší, až budu tancovat před diváky, nebudu se muset tak stresovat,“ podotýká tanečnice Natalia Metodijeva.

Když se démon urve

Autor choreografie Ondřej Vinklát označuje Occultatum za své nejtemnější představení, jaké dosud vytvořil. „Jednou z inspirací k němu byly vnitřní hlasy, démoni. Ti démoni, o kterých nikdo jiný kromě vás neví. Démoni, kteří mezi sebou vedou dialogy, boje, a rozum mezi nimi statečně hledá kompromis. Někdy se stane, že se jeden z démonů urve, osedlá si rozum a stane se vedoucím zájezdu. To pak může být neukočírovatelná jízda,“ říká.

Temné, až hororové představení neslibuje podle tvůrců ani kapku naděje, ale přece jen trochu humoru. „Není to o tom, že se tady budou diváci trápit. Ale je to těžké téma,“ připouští choreograf a tanečník Štěpán Pechar. „Na to konto jsme chtěli udělat druhou část večera trochu ulehčující, se spoustou absurdního a situačního humoru,“ dodává.

Double Shot (Dekkadancers)
Zdroj: Pavel Hejný/Dekkadancers

Na Řbitově nápadů je sranda

Část nazvanou Řbitov nápadů připravil Pechar spolu s Viktorem Konvalinkou. Popudem bylo několik námětů, které Dekkadancers nasbírali, ale dosud nebyl správný čas je využít.

Na jeviště se tak výsledek jejich uměleckého přetlaku dostane alespoň tímto způsobem. Tanečníci nemají pevný scénář, poradit si budou muset s nepředvídatelnými situacemi. Diváci mohou čekat pantomimu i ztřeštěné taneční dialogy.

„Řibtov nápadů, jak název napovídá, je takový náš pytel nápadů, který jsme pohřbili, a nastal čas ho vykopat. Zveme vás ke zpovědi některých z našich vybraných obětí,“ shrnují Viktor Konvalinka a Štěpán Pechar.