Bosacki a Mladějovský v Brně. Dům umění zahájil sezonu

Brno - Výstavou prací současného polského umělce Piotra Bosackého zahájil výstavní sezonu brněnský Dům umění. Hravé kinetické objekty, které podněcují myšlení, najdou návštěvníci v Domě pánů z Kunštátu. V komornější galerii G99 v téže budově zároveň začala expozice mladého českého výtvarníka Josefa Mladějovského.

Piotr Bosacki žije a pracuje v Poznani, kromě výtvarného umění se věnuje také filmové a literární tvorbě. „Součástí výstavy bude i projekce animovaných filmů a nahlédnutí do literárních inspirací autora,“ uvedla mluvčí Domu umění Šárka Syslová.

„Bosackého dílo a možná i on sám je plný paradoxů. Na první pohled naplno přijímá Pythagorův řád světa, zatímco se jeví i jako umělec, který poukazuje na praskliny a trhliny v racionálním uchopení světa a prezentuje se jako milovník nekonzistence, chyby a náhody,“ napsali autoři výstavy Michal Koleček a František Kowolowski.

Josef Mladějovský je čerstvý absolvent Fakulty umění Ostravské univerzity. Na výstavě v Brně si pohrává s podobami pravdy. „Pomocí tvarů čtverce, kruhu a trojúhelníku sestavuje abecedu pravdy,“ uvedla Šárka Syslová. Expozici Jsi tak namakaný, že se nevejdeš do dveří ilustruje instalace zúžených dveří. „Je to symbol toho, že člověk si raději zúží horizont, aby se cítil namakaný, ale nemusel proto nic dělat,“ říká sám Mladějovský.

Důstojnost lidstva

Obě expozice potrvají do 5. října. Pro svou hlavní budovu na Malinovského náměstí Dům umění již připravuje výstavu Důstojnost lidstva. Pět kurátorů sestavilo výběr evropských uměleckých děl, která pracují s tématem hodnot smysluplného života a reflektují pošlapávání lidských práv. Po uvedení ve Vídni a Sarajevu se expozice, která je připomínkou výročí sta roků od začátku první světové války, od 24. září představí také v Brně.

Na prosinec chystá Dům umění soubornou výstavu Jaroslava Krále, výrazného představitele brněnské meziválečné malby. Doplňkem Královy výstavy bude výběr ze současného umění inspirovaného kubismem. Kurátoři tak chtějí ukázat, že idea kubismu je stále živá.