Za plyn zaplatíme od července o desetinu víc

Praha - Domácnosti, které odbírají plyn od společnosti RWE Transgas se mohou těšit na zdražování. Od července zaplatí v průměru o 9,6 procenta více. Domácnostem, jež používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, se měsíční platba průměrně zvýší o 294 korun. Plyn od RWE zdraží letos už potřetí. V lednu vzrostly ceny o průměrných 7,4 procenta, od dubna pak o 3,1 procenta.

Zdražování se nevyhnou ani zákazníci konkurenční společnosti E.ON, která zásobuje plynem především jihočeské domácnosti. Ty od července čekají v průměru o 15 procent větší faktury. Na rozdíl od RWE však E.ON letos zdraží poprvé.

Zákazníkům společností skupiny RWE, kteří na zemním plynu pouze vaří, se zvýší měsíční výdaje průměrně o osm korun. Tam, kde plyn používají navíc k ohřevu vody, zaplatí měsíčně o 59 korun více. Domácnostem, které využívají zemní plyn k vaření, ohřevu teplé vody i vytápění bytu, měsíční účet vzroste v průměru o 176 korun. A pokud bydlí v rodinném domku, zaplatí v průměru o 294 korun víc.

Důvodem zdražování plynu je podle RWE drahá ropa. „Smutnou realitou je třicetiprocentní nárůst cen ropy na světových trzích. Právě cena ropy a ropných derivátů jsou určující factory, které ženou cenu zemního plynu nahoru,“ uvedl mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Před ještě větším zdražováním zatím české domácnosti chrání silná koruna. Například v sousedním Německu budou účty za dodávky zemního plynu od července vyšší až o pětinu.