Vlády evropských zemí bojují proti krizi různými prostředky

Praha - Německá vláda chce znárodnit hypoteční banku Hypo Real Estate.Nabízí za ní 290 milionů eur. Znárodněním chce banku zachránit před krachem. Vláda nabízí 1,39 eur za akcii. I centrální banky pomáhají nemocným bankám, a to nízkými úrokovými sazbami a skupováním vládních dluhopisů.

„Je to pěkná a férová nabídka pro všechny akcionáře Hypo Real Estate, poslední východisko před znárodněním celé společnosti a tak bych doporučil akcionářům - berte to,“ doporučil finanční expert Baader Bank Robert Halver.

Ve Spojených státech a Velké Británii zase úřadují centrální banky. Chystají se odkupovat státní dluhopisy. Británie touto cestou v příštích třech měsících do svého hospodářství napumpuje dalších 75 miliard liber a Spojené státy 300 miliard dolarů.

Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci OECD má na krizi jiný recept -  snižování úrokových sazeb. V některých zemích už ale není kam sáhnout. „Snížení úrokových sazeb pod nulovou úroveň není možné, ekonomické subjekty by pak preferovaly držení oběživa před dluhopisy,“ uvedlLars E. O. Svensson, profesor ekonomie na Princetonské univerzitě.

Analytici ale s chováním vlád i centrálních bank nesouhlasí. „Pro budoucí generace je tu velká hrozba inflace, a ta přinese velké znehodnocení úspor lidí,“ varoval analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Od začátku světové finanční krize už vlády v Evropě vydaly na pomoc bankám 3 biliony eur.