Vláda navzdory nečekaným výdajům slibuje dodržet schodek rozpočtu. Opozice je skeptická

UDÁLOSTI: Vláda hodlá dodržet letošní schodek rozpočtu 295 miliard korun (zdroj: ČT24)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) slibuje, že udrží schodek letošního státního rozpočtu ve schválené výši 295 miliard korun. Podle něj i dalších koaličních politiků výsledek hospodaření letos nezhorší ani červnová mimořádná valorizace důchodů. Opozice o tom však pochybuje. Očekává, že výdaje budou nakonec tak vysoké, že se nepodaří udržet rozdíl mezi výdaji a příjmy státu pod 300 miliardami. A pochyby, zda se podaří naplnit všechny plánované příjmy, připustil i předseda sněmovního rozpočtového výboru.

I když vláda v parlamentu prosadila změnu výpočtu mimořádné červnové valorizace důchodů, penze se v červnu zvýší, což bude stát 15 miliard korun. Rozpočet schválený koncem loňského listopadu s takovým výdajem však nepočítá. Podle ministra financí Stanjury se ale přesto podaří udržet schodek ve schváleném limitu.

„Naštěstí nevidím žádné vnější šoky, které by mohly přijít horší, než byly v roce 2022. Naším úkolem je zvládnout základní parametry státního rozpočtu. A při přípravě státního rozpočtu 2024 ukázat i legislativní opatření, která budou platit od příštího roku a povedou k trvalému trendu výraznějšího snižování deficitu,“ řekl.

Že schodek nepřekročí 295 miliard, jsou přesvědčeni i další vrcholní koaliční politici. „Pro nás je důležité, abychom nepřekročili 295 miliard korun schváleného deficitu. Budeme se snažit, aby to takto bylo i na konci roku a aby byl deficit ještě nižší,“ řekl předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka. Místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) je přesvědčen, že „stav veřejných financí nutí vládu k tomu, aby dodržela schodek rozpočtu, který je už tak dost šílený“.

Jiný významný koaliční poslanec ovšem připustil, že by mohl vzniknout problém. Nikoli kvůli valorizaci důchodů, ale kvůli některým plánovaným příjmům. Předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN) uvedl, že hrozí, že vláda nebude moci využít asi 50 miliard, které chtěla vybrat díky emisním povolenkám. K tomu je ale potřeba souhlas Bruselu.

„Vypadá to, že Evropská unie neustoupí a že peníze, které se teď převedly na ministerstvo životního prostředí, jsou ohrožené. Nevíme, jestli nám nakonec dohody s Evropskou unií vyjdou,“ přiznal Bernard.

Opozice hovoří i o dalších rizicích a o tom, že se schodek rozpočtu nakonec vyšplhá nad 300 miliard. „Chybějí další peníze, chybějí desítky miliard na Státní fond dopravní infrastruktury, kde jsou uzavřeny smlouvy. Nesedí kompenzace,“ míní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Také místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř z opoziční SPD je přesvědčen, že bude schodek nad 300 miliardami. Odkázal na výsledky státního hospodaření v prvních dvou měsících, které bylo historicky nejhorší. Ke konci února dosáhl deficit 120 miliard korun.

Ministr Stanjura však věří, že v dalších měsících budou již výsledky podstatně lepší. „Klíčové budou ceny energií a související výnosy z windfall tax a odvodů z nadměrných zisků z prodeje elektřiny. Rozpočtu pomůžou také dividendy z loňských rekordních zisků ČEZ,“ shrnul.