V Šanghaji vyroste čekárna budoucnosti

Šanghaj - V Šanghaji byla představena čekárna budoucnosti. Jde o hotel s buňkami o velikosti dva krát jeden metr. Cestující si v ní budou moci ukrátit dlouhou chvíli sledováním televize nebo surfováním po internetu. Přestože vypadá jako márnice, jde o první hotel podobného typu v Číně. Na ploše zhruba 300 metrů čtverečních je umístěno 68 jednotek připomínajících troubu. Hotel je určen především cestovatelům, a tak byl postaven poblíž železničního nádraží v Šanghaji.

„Pracoval jsem v podobném hotelu, když jsem studoval v Tokiu. Napadlo mě zkusit provozovat něco podobného i tady,“ říká majitel hotelu Tcha Can. Právě v Japonsku jsou tyto buňky velmi populární. Stejně jako šanghajské jsou vybavené lůžkem, televizí a lze se z nich připojit na internet. Mají nezávislé přípojky elektřiny a osvětlení. K dispozici je i společná sprcha nebo kuřácká místnost.

Jedna noc v „troubě“ za 250 korun

Šanghajská \"čekárna budoucnosti\" (zdroj: ČT24)

Za jeden den v prostoru o velikosti dva krát jeden metr cestující zaplatí v přepočtu 250 korun. Pokud budou chtít zůstat kratší dobu, vyjde je to o 70 korun levněji. Do hotelu ale můžou jen muži. „V okolí je celkem 25 hotelů. Máme relativně nízké ceny. Soustředíme se především na lidi, co cestují sami,“ říká Tcha Can.

„Myslím, že je to dobrý nápad. Když jsem cestoval, spával jsem v hotelech, kde jsem sdílel pokoj s dalšími lidmi. Teď budu mít víc soukromí,“ pochvaluje si hotel tamní student Čchien Süan. Ovšem nesouhlasí s ním obyvatel Šanghaje Čou Kche-Ťün: „Já bych do takového hotelu nešel. Není to zas tak levné.“

Majitel svůj hotel označuje spíš jako čekárnu budoucnosti. Jeho plán musí ještě schválit úřady. Už teď ale vyvolal v Šanghaji diskusi. Podle tamních médií úřady s udělením povolení váhají především kvůli požární bezpečnosti.