V Česku letos přibudou tři nová multikina

Praha - Multikinům se v Česku daří, příští rok přibudou ke stávajícím 24 další tři nové multiplexy. V Ústí nad Labem, Liberci a Ostravě je otevře společnost Palace Cinemas Czech. Počet tuzemských multikin Palace Cinemas díky tomu vzroste na devět. Investice podle jednoho z největších provozovatelů multikin v tuzemsku vyjde až na šest milionů eur.

Nová multikina Palace Cinemas budou součástí obchodních center připravovaných společností Multi Development. „Spolu s těmito novými projekty bude mít Palace Cinemas v České republice devět multikin s celkem 73 kinosály. Všechna nová multikina budou vybavena nejnovější digitální technologií, včetně 3D projekce,“ uvedla společnost.

Desetiletá historie 

Palace Cinemas otevře nová multikina (zdroj: ČT24)

Počet multikin, která ovládají tuzemský filmový trh, se v uplynulých letech v České republice rychle zvyšoval. Zatímco prvního multiplexu se Češi dočkali v roce 1999, na začátku letošního roku už jich bylo 24, z nichž desítka fungovala v Praze. Loni přibylo pět nových multikin, zároveň ale byl v hlavním městě kvůli nízké návštěvnosti první multiplex zavřen, a to v nákupním centru Novodvorská.

Multikinům se zatím špatné časy i přes zuřící ekonomickou recesi vyhýbají. Jejich tržby loni pokořily poprvé hranici jedné miliardy korun. A navštívilo je přes 8,5 milionů lidí, to je 370 tisíc víc než loni. „Spíš než ekonomická krize, má vliv na pokles návštěvnosti multikin digitalizace," upozorňuje konzultant Cinemart Jan Jíra.

Multiplexy míří do krajských měst 

Expanze multikin v Česku pokračuje a jejich provozovatelé se nyní více zaměřují na krajská města. Firma CineStar, která má v ČR devět multiplexů, plánuje zprovoznit multikino v Ústí nad Labem. Nový multiplex by měl být i v desítky let starém obchodním domě Družba na českobudějovické Pražské třídě, který čeká rekonstrukce.