Senátní verze daňového balíčku má ve sněmovně šanci na schválení hlasy ANO a ODS

Události: Šance daňového balíčku ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Při opětovném hlasování sněmovny o daňovém balíčku má šanci uspět jeho upravená, senátní verze. Vyplývá to ze stanovisek politických stran v dolní komoře. Podporu by jí měly zajistit vedle hnutí ANO i hlasy opoziční ODS a zřejmě také lidovců. Vládní ČSSD je proti.

Senátoři ve čtvrtek upravili původní sněmovní verzi tak, aby se sleva na poplatníka zvyšovala v následujících dvou letech, vždy o tři tisíce korun. Příští rok by se tak sleva měla zvýšit ze současné hodnoty 24 840 korun na 27 840 korun ročně, v roce 2022 pak na 30 840 korun. Sněmovna přitom navrhovala v příštím roce 34 125 korun.

Zároveň mají obce a kraje dostat kompenzace ve výši 80 procent za budoucí výpadky příjmů. Ty souvisí s chystaným zrušením superhrubé mzdy a snížením daně z příjmů fyzických osob, kde mají být sazby 15 a 23 procent, počítáno z hrubé mzdy. Ve sněmovní verzi se s těmito kompenzacemi pro regiony vůbec nepočítalo. 

Poslanci by měli hlasovat 22. prosince.

Hnutí ANO by se v dolní komoře – stejně jako v té horní – mohlo opřít o hlasy ODS nebo lidovců. Ti sice mají o pozici celého klubu ještě jednat, ale i samotná podpora občanských demokratů by znamenala většinu pro senátní verzi.

„Senát prostě vyřešil problém způsobený hlasováním v Poslanecké sněmovně. Věřím, že to velmi pomůže a že to Poslanecká sněmovna akceptuje,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Spokojen je i první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. „Naše kluby prosadily výraznou kompenzaci pro obce a kraje, takže já si myslím, že je to velmi dobré řešení, a budeme pro něj hlasovat v Poslanecké sněmovně.“

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka pak uvedl, že senátní verze je výrazně lepší než ta původní sněmovní. „Podařilo se prosadit zvýšení slevy na poplatníka, kterou hnutí ANO nejdřív nechtělo vlastně vůbec.“

Komunisté podporu ještě zvažují, ČSSD je proti

Komunisté, kteří menšinový kabinet tolerují, svoji podporu ještě zvažují. „Jde o kompromis, který řeší i nižší schodek příštího rozpočtu, ale abych řekl závěrečné stanovisko, to ještě nemohu,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Největší daňová změna za poslední roky ale narazí u ČSSD. Kabinet ANO a ČSSD přitom podle koaliční smlouvy chtěl daňové změny prosazovat jako společně domluvené.

„Pro nás ta senátní verze není o tolik lepší. Dá se sice kvitovat, že tam jsou kompenzace pro obce a kraje a není to pro ně tak rozpočtová katastrofa, ale o to víc je to rozpočtová katastrofa pro státní rozpočet,“ poznamenal vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. 

Jak zřejmě budou hlasovat ostatní

Hnutí SPD chce s ohledem na vyšší slevu na poplatníka podpořit spíš sněmovní verzi. Kluby TOP 09 a STAN zřejmě nepodpoří žádnou variantu. Stejně jako Piráti, kteří se u senátní verze asi zdrží hlasování.

„Změny ve vztahu k samosprávám považujeme za dobré, asi bychom dokázali žít i s nějakým kompromisem u slevy na poplatníka. Ale že nedošlo ke kompromisu ohledně sazby (daně z příjmů fyzických osob – poznámka redakce), považujeme za chybu,“ řekl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti). 

Poslanci se nad sněmovní a senátní verzí sejdou 22. prosince, ale není vyloučeno, že nepůjde o poslední hlasování o daňovém balíčku v dolní komoře.

Prezident republiky Miloš Zeman totiž už dříve avizoval, že chce daňový balíček – v jeho původní, sněmovní verzi – vetovat. Nelíbila se mu výše slevy na poplatníka a její dopad na veřejné finance.

Senátní verzi chtějí s prezidentem probrat premiér a ministryně financí. Na Pražský hrad za hlavou státu zamíří v úterý.

Pokud by prezident předlohu vetoval, mohou ho poslanci – s definitivní platností – přehlasovat. S ohledem na stanovené legislativní lhůty ale nejdřív v lednu.