Šedesát cestovních kanceláří přerušilo podnikání. Další mají potíže s pojištěním

Události: Problémy cestovních kanceláří (zdroj: ČT24)

Krize plně dopadla na cestovní kanceláře. Už šest desítek jich letos přerušilo podnikání a šest úplně skončilo. Aktuální data poskytlo České televizi ministerstvo pro místní rozvoj. Některé kanceláře mají navíc potíže se zaplacením pojistky pro případ úpadku. Bez ní však nemohou fungovat.

Brněnská cestovní kancelář SkyTours prodává zájezdy už 11 let. Klienti s ní jezdí hlavně do rakouských Alp. „Zatím připravujeme podklady pro pojišťovnu a uvidíme, jaká bude jejich reakce,“ říká majitelka Barbora Kubíčková.

Zájem o pobyty je v porovnání s loňskem sice malý, ale pomalu se zvedá. Kubíčková proto věří, že pojistku pro případ úpadku dostane. 

Jsou ale kanceláře, které neuspějí. Pojišťovny jsou nyní přísnější a jejich produkty dražší. V  průměru o desetinu. V některých případech mohou být platby i dvojnásobné. A ne každý na ně má.

„Budou tady subjekty, které skončí, už se tak děje, a v budoucnu dojde i na úpadky,“ zhodnotil situaci generální ředitel ERV pojišťovny Štěpán Landík. 

Loni české cestovní kanceláře utržily skoro 32 miliard korun. Letos to bude podle odhadů devět. Nyní v oboru podniká necelých osm set firem. Jejich asociace odhaduje, že problémy se zaplacením pojistky může mít až každá druhá kancelář, pokud se situace nezmění.

„Šest cestovních kanceláří ukončilo svoji činnost a 60 cestovních kanceláří přerušilo svou činnost. Na druhou stranu jich deset vzniklo,“ uvedla ředitelka odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj Renata Králová. 

A máte platnou pojistnou smlouvu?

Klienti by si tak měli při nákupu zájezdu vždy ověřit, zda kancelář má platnou pojistnou smlouvu. Lidé, kteří převzali jako náhradu za zrušené dovolené vouchery, se obávat nemusejí. Ty jsou pro případ krachu zajištěné.

„Myslím, že kritické období bude srpen a září. To jsou měsíce, kde se ohroženost cestovních kanceláří může projevit nejvíce,“ řekl tajemník Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Nejohroženější jsou ty, které se specializují na oblasti, kam se nesmí cestovat nebo kde je vysoké riziko infekce.