Prezident Zeman podepsal státní rozpočet na rok 2019. Zákon počítá se schodkem 40 miliard korun

Prezident republiky Miloš Zeman podepsal ve čtvrtek státní rozpočet na příští rok. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Rozpočet, který byl schválen sněmovnou ve středu, počítá se schodkem 40 miliard korun, což je proti letošnímu schválenému deficitu o deset miliard korun méně. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Zákon předpokládá celkové výdaje 1,505 bilionu a příjmy 1,465 bilionu korun. Výdaje rostou proti letošnímu schválenému rozpočtu téměř o 141 miliard a příjmy téměř o 151 miliard korun.

Prezident Zeman ve Sněmovně před prvním čtením návrh rozpočtu podpořil, ale měl k němu určité výhrady. Týkaly se nedostatečné výše investic a plýtvání. Kritizoval dotace na obnovitelné zdroje energie, nefunkční informační systémy, vysoký počet státních úředníků a výdaje na inkluzi ve školství.

 Sněmovna schválila ve středu večer návrh státního rozpočtu na rok 2019 hlasy ANO, ČSSD a KSČM. Pro bylo 108 poslanců, proti 88. 

Ve stejný den proběhla i dílčí hlasování o návrzích na přesun  peněz uvnitř rozpočtu. Sněmovna tak přidala v rozpočtu 200 milionů korun na sociální služby podle návrhu Hany Aulické Jírovcové (KSČM). Razantnější navýšení požadované ODS, Piráty a KDU-ČSL odmítla. Poslanci také podpořili přesun 100 milionů korun z ochrany klimatu pro policisty a hasiče, jak navrhl Zdeněk Ondráček (KSČM).

Sněmovna dala i 600 milionů pro obce na opravy a stavby škol a nájemních bytů, jak chtěl rozpočtový výbor na návrh Miloslavy Vostré (KSČM). Na investice v sociálních službách putovalo o 327 milionů víc, podle požadavku rozpočtového výboru na návrh Romana Onderky (ČSSD).

Drtivá většina návrhů však byla odmítnuta. Poslaneckých návrhů na přesuny peněz se sešlo 113 v celkovém objemu 134 miliard korun.

Rozpočet3
Zdroj: ČT24
Rozpočet2
Zdroj: ČT24