Po dvou letech kontrol dočerpá Česko 38 miliard z evropských fondů

Evropská komise po dvou letech odblokovala čerpání 38 miliard korun z Operačního programu Podnikání a inovace, které pozastavila v lednu 2013. Komise tím reagovala na 52 auditů z loňského roku, podle kterých se zlepšila a zefektivnila kontrola. Oznámil to náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Kvůli chybám u kritizovaných projektů však Brusel pošle o 3,4 miliardy korun méně.

„Česká republika může začít znovu čerpat finanční prostředky z Operačního programu Podnikání a inovace, který byl kvůli podezřením na pochybné veřejné zakázky pozastavený více než dva roky,“ řekl náměstek Wagenknecht.

Žadatelé žádné omezení nepocítili, veškeré problémy dolehly na stát. Prakticky to fungovalo tak, že zájemci o dotace mohli své projekty předkládat ke schválení a následně je dostávali proplacené z národních zdrojů. Česko je však nemohlo posílat do Bruselu k takzvané certifikaci, tedy ke konečnému schválení a proplacení z evropských fondů. Nyní už mohou tyto peníze do Česka opět proudit.

„Jde o dávno vyplacené peníze, které nám Evropská komise refunduje po dvou letech. Bude to významná injekce i pro státní rozpočet, protože EK dva roky zadržovala proplácení peněz a ty tak šly výhradně z českého rozpočtu. Jednorázově tak získáme právě těch 38 miliard korun,“ vysvětlil náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný.

Hospodářská komora kontrolovala sama sebe

Problematické byly projekty Českomoravské záruční a rozvojové banky a Hospodářské komory. Komisi se například nelíbilo, že řídící orgán (ministerstvo průmyslu a obchodu) delegoval kontrolní funkci právě na Hospodářskou komoru, která tak v některých případech kontrolovala sama sebe. Projekt záruční a rozvojové banky pak kvůli transparentnosti prověřoval i Evropský úřad pro boj proti korupci.

Evropská komise už dříve podmínila uvolnění peněz tím, jak dopadne auditní šetření za rok 2014. „Náš tým provedl 52 auditů na 52 náhodně vybraných projektech v celkovém objemu auditovaných prostředků přesahující 5,5 miliardy korun. Zkontrolovali jsme mimo jiné funkčnost řídícího a kontrolního systému a také plnění doporučení pro jeho zefektivnění. Auditoři ověřili desítky výběrových řízení, auditní spis čítá tisíce stran,“ vypočítal ředitel Auditního orgánu Evžen Mrázek. Podle něj audit prokázal zlepšení, což potvrdila i EK.

Kvůli předchozím chybám však Komise Česku snížila podíl evropských peněz na financování těchto projektů – u projektu realizovaného Hospodářskou komorou o 1,6 miliardy korun, v případě záruční a rozvojové banky o 1,8 miliardy korun.

V letech 2007 až 2013 bylo v Operačním programu Podnikání a inovace k dispozici celkem 82 miliard korun. Jeho nástupcem je v nynějším dotačním období 2014 až 2020 program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, v němž je připraveno 116 miliard korun.