Česko má schválený první operační program

Evropská komise České republice schválila první operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 až 2020. A připomněla, že rozpočet programu dosahuje osmi miliard eur (asi 216 miliard korun). Zhruba 4,3 miliardy eur (přes 116 miliard korun) bude poskytnuto z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Dobrá zpráva pro podnikatele, firmy, vědecké pracovníky, univerzity i pro rozvoj informačních technologií: Česko má schválen první operační program, na základě kterého budou moci získávat evropské dotace. Premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že jakmile budou zveřejněny první výzvy, může celý proces čerpání eurodotací odstartovat.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), pod jehož resort schválený operační program spadá, uvedl, že už zítra budou zveřejněná na webu první avíza k čerpání první vlny jedenácti výzev. „Zájemci tak dostanou veškeré informace k tomu, jak připravit své projekty a správně vyplnit žádosti o dotace, které začneme přijímat již začátkem června,“ uvedl Mládek. Zároveň zdůraznil, že věří, že do té doby bude také funkční monitorovací systém evropských fondů MS2014+. Ten je klíčový pro to, aby se eurodotace mohly začít čerpat a který kvůli negativním závěrům auditu bude hrazen ze státního rozpočtu, namísto z prostředků EU.

Operační programy pro období 2014–2020

  • Zaměstnanost (ministerstvo práce a sociálních věcí)
  • Výzkum, vývoj a vzdělávání (ministerstvo školství)
  • Životní prostředí (ministerstvo životního prostředí)
  • Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (ministerstvo průmyslu a obchodu)
  • Doprava (ministerstvo dopravy)
  • Integrovaný regionální operační program (ministerstvo pro místní rozvoj)
  • Rybářství (ministerstvo zemědělství)
  • Technická pomoc (ministerstvo pro místní rozvoj)
  • Praha – pól růstu ČR (magistrát hlavního města Prahy)

Zájemci o evropské dotace najdou všechny informace na webu www.dotaceeu.cz.

Česká republika přichystala na programovací období 2014 až 2020 celkem devět operačních programů, ve kterých bude k dispozici 23,85 miliardy eur (asi 660 miliard korun). Ve vyjednávání nových programů ale nabrala země výrazný skluz – ani rok a čtvrt po zahájení dotačního období stále nefungují. Důvodem byl dlouho chybějící služební zákon a špatně nastavená legislativa týkající se hodnocení vlivu staveb na životní prostředí (tzv. EIA).

S výjimkou jediného poslala vláda všechny operační programy minulý týden Evropské komisi ke schvalování a operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je tedy první, který EK schválila.

„Díky tomuto investičnímu balíčku budou moci české podniky plně využít svůj investiční potenciál a pokročit ve vývoji nových produktů, a přispět tak ke vzniku pracovních míst a k hospodářskému růstu země,“ komentovala dnešní krok eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretsuová. Finanční prostředky nově schváleného programu mají podle tiskové zprávy komise směřovat na „podporu znalostní ekonomiky, jež přispěje ke zvýšení hospodářského růstu a produktivity“. Prioritou má být posílení výzkumných činností podniků a jejich propojení s univerzitními sítěmi.

Podle podnikatelských svazů má ale zpožděné čerpání už teď některé negativní dopady. „V ostatních státech Evropské unie už tyto výzvy byly schváleny a běží, čerpá se, tudíž naše konkurenceschopnost na evropském trhu je tím omezená,“ tvrdí viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

OPPIK
Zdroj: ČT24

Mezi očekávané výsledky patří granty pro více než 1970 firem, vznik dvanácti tisíc pracovních míst v malých a středních podnicích, 600 nových přihlášek na ochranu práv duševního vlastnictví, ale také roční snížení emisí skleníkových plynů o třista tisíc tun CO2 a vyšší uplatnění nízkouhlíkových technologií.

Podle několika zdrojů z Evropské komise a diplomacie by další programy mohly být schváleny zřejmě ještě do poloviny května. Nejblíže k tomu mají operační programy Životní prostředí a Zaměstnanost.

Čerpání peněz z fondů EU však může ještě oddálit poslední audit monitorovacího systému, v němž se mají žádosti o dotace přijímat. Podle auditorů ministerstva financí tendr za několik stovek milionů korun provázelo množství chyb. Ministerstvo pro místní rozvoj, které zakázku vypsalo, audit označilo za neprofesionální. Vláda v pondělí nicméně rozhodla, že zaplatí případné korekce, jejichž uložení závěrečná zpráva Evropské komisi navrhuje ze státního rozpočtu.