O vrácení spotřební daně na alkohol není zájem

Praha - Poslední den zbývá obchodníkům, aby si zažádali o vrácení spotřební daně na alkohol, který kvůli metanolové aféře nemohli prodat. Opatření se týká jen zavřených lahví, u kterých se jim nepodařilo prokázat původ. Do této chvíle se ale sešlo jen šest žádostí na čtyři tisíce lahví.

Velkorysá nabídka Nečasova kabinetu z doby metanolové aféry, která se týká vrácení spotřební daně z lahví, u kterých se nepodařilo prokázat původ, obchodníky moc nezajímá. „My tady máme asi dvacet pět druhů alkoholu, to je takové množství, že se nám vlastně ani nevyplatí kvůli tomu žádat,“ popisuje spolumajitel Clubu Velbloud Petr Ouvín.

Podněty pro asistovanou likvidaci lihovin je přitom možné podat celní správě do patnáctého prosince. Šéfové malých barů a restaurací se ale s lahvemi, u kterých neprokázali původ, vyrovnali po svém. V Clubu Velbloud je podle spolumajitele vypili, v jiných barech je vylili.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Zdeňka Juračky teď obchodníci spíš žádají ministerstvo financí, aby jim odečetlo spotřební daň za lahve od likérek, ve kterých se metanol objevil. „My jsme požádali, zda by se výjimečně nemohl tento alkohol zahrnout do toho odpisu daně, zatím jsme nedostali opověď,“ konstatuje Juračka. 

Každý den prohibice stál restaurace, hotely a bary čtyřicet milionů korun a škody sčítají dodnes. Češi totiž stále za alkohol utrácí méně, podle odhadů zhruba o deset procent. Do konce roku by ale restauratéři a hoteliéři chtěli pod ztrátami udělat tlustou čáru a vědět, kolik je metanolová aféra celkem stála.

Reportáž Vandy Kašové a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)