Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na tři procenta, rozjíždějí se sezonní práce

Nezaměstnanost v březnu klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta. Bez práce bylo 227 tisíc lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 1997. Počet volných pracovních míst se zvýšil na téměř 340 tisíc, oznámil Úřad práce ČR. Loni v březnu byla míra nezaměstnanosti 3,5 procenta.

K poklesu nezaměstnanosti přispívá mimo jiné postupný rozjezd sezonních prací. Z evidence úřadů práce odešlo v březnu téměř 49 tisíc lidí. Mnoho z nich našlo uplatnění ve stavebnictví, lázeňství, zemědělství, gastronomii nebo cestovním ruchu.

„Svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství,“ uvedla generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková. I v následujících měsících by mohla nezaměstnanost dále klesat, dodala.

„Trh práce se přehřívá a situace se s příchodem sezonních prací bude zhoršovat. Méně efektivní firmy nebudou schopny akceptovat vyšší mzdové náklady a budou vytlačovány z trhu. Uvolněná pracovní síla nebude mít problém s nalezením nového uplatnění,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Počet volných pracovních míst vzrostl na 339 tisíc. „Ale pozor: většina míst je zaměstnavateli zamýšlená pro cizince. Takzvaně ‚bez příznaku‘ pro cizince je nabízeno jen 99 tisíc míst. To znamená, že na první pohled se zdá, že se práce velmi snadno hledá. Počet uchazečů o jedno volné místo činí jen 0,7. Tedy, že pokud zaměstnavatel hledá 10 lidí, tak mu na pohovor přijde jen sedm. Jenže realita je jiná,“ upozorňuje hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

„S kýmkoli mluvím, tak hlásí, že se práce tak dobře nehledá. Pro Čechy je ukazatel jiný. Tady na jedno místo v průměru připadají dva až tři lidé. To je podstatně horší situace. Ne, že by Češi nemohli pracovat na místech určených pro cizince, ale jsou tam tak nezajímavé podmínky, že se zájem Čechů asi neočekává,“ dodává Pikora.

Podle okresů je nejnižší nezaměstnanost stále v okresech Praha-východ (1,1 %) a Rychnov nad Kněžnou (1,3 %). Nejvyšší nezaměstnanost je naopak v okrese Karviná (6,9 %). 

Události ČT: Lidí bez práce v březnu zase ubylo, bylo jich zhruba 230 tisíc (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost může ještě klesnout, míní analytici

V dubnu podle analytika UniCredit bank Pavla Sobíška podíl nezaměstnaných opět klesne pod hranici dvou procent, jeho nové absolutní minimum ale asi neuvidíme. „Na nové minimum existuje víc šancí v květnu, pokud se ovšem do té doby nerozšíří propouštění z podniků, jimž klesá či stagnuje poptávka,“ uvedl . Po celý zbytek roku pak počítá na trhu práce s víceméně stabilní situací.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

„Nezaměstnanost by podle našeho odhadu měla zůstat na nízkých úrovních i v letošním roce, v průměru za celý rok očekáváme její nepatrné zvýšení na 3,3 procenta. Nezaměstnanost v České republice by tak měla nadále zůstat nejnižší v rámci Evropské unie,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. Nedostatek lidí na trhu práce bude podle ní i nadále vyvíjet tlak na růst mezd.

I analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že v letošním roce již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti nelze očekávat. „V souhrnu za celý letošní rok se podíl nezaměstnaných osob bude nacházet zhruba na třech procentech. Během druhého a třetího čtvrtletí se postupně zastaví i tvorba nových pracovních míst,“ odhadl.

V současné době jsme v Evropě docela anomálií, upozorňují analytici. „Pokud totiž přepočteme nezaměstnanost podle evropské metodiky, činí česká nezaměstnanost jen 1,9 procenta,“ vysvětluje Pikora. Tedy nejméně v Evropě. Nezaměstnanost za celou EU28 činí 6,7 procenta.

„Očekáváme, že ekonomika bude ve druhém kvartále zpomalovat. Tou samou dobou bude ale růst sezonní poptávka po zaměstnancích, což se bude vzájemně kompenzovat. Ve druhé polovině roku ale sezonní poptávka zeslábne. Slábnout bude celá ekonomika a míra nezaměstnanosti začne postupně růst. V prosinci čekáme nezaměstnanost kolem čtyř procent,“ říká Pikora.

Ekonom J&T Banky Petr Sklenář: Myslím, že míra nezaměstnanosti se v červnu dostane i pod 2,5 procenta (zdroj: ČT24)