Není jiná možnost, ztrácíme čtyři miliony dolarů denně, hájí Musk propouštění v Twitteru

Když firma ztrácí čtyři miliony dolarů denně, není bohužel jiná možnost. Těmito slovy zdůvodnil Elon Musk hromadné propouštění ve společnosti Twitter, kterou převzal. Všichni propuštění podle něj obdrží jako odstupné tříměsíční mzdu. Twitter podle šéfa firmy pro bezpečnost a integritu Yoela Rotha nuceně opustila polovina zaměstnanců.

Twitter zaměstnává kolem sedmi a půl tisíce lidí. Už dříve se v médiích objevily zprávy, že po převzetí Muskem firma zruší asi polovinu, možná až tři čtvrtiny pracovních míst.

Ty, kterých se hromadné propouštění dotklo, Twitter v pátek uvědomil e-mailem. „Dnes je váš poslední pracovní den ve společnosti,“ stojí ve zprávě. Podle agentury AP byla podána nejméně jedna žaloba na způsob propouštění.

Několik zaměstnanců, kteří na Twitter napsali o ztrátě zaměstnání, přiblížilo, že Twitter vyřadil celé jejich týmy. A to včetně jednoho zaměřeného na lidská práva a globální konflikty, dalšího kontrolujícího algoritmy Twitteru, zda nejsou zaujaté v tom, jak zesilují důležitost tweetů, a člena technického týmu, který se věnuje přístupnosti sítě pro lidi s postižením.

Tým důvěry a bezpečnosti, který je zodpovědný za zabránění šíření dezinformací a škodlivého obsahu, opustilo patnáct procent zaměstnanců, upřesnil Roth. Podle agentury Reuters tak chtěl uklidnit uživatele a inzerenty v čase těsně před nadcházejícími volbami do amerického Kongresu.

Jeden zaměstnanec Twitteru sdělil AP, že po ztrátě tolika kolegů bude práce od příštího týdne mnohem obtížnější. „Rozhodně to ovlivní naši schopnost poskytovat podporu pro volby,“ řekl.

Obavy z obsahu

Šéf automobilky Tesla a nejbohatší člověk na světě minulý týden dokončil převzetí Twitteru za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun). Následně Musk rozpustil devítičlennou správní radu a stal se jediným ředitelem podniku. Miliardář už dříve avizoval, že na sociální síti hodlá „obnovit svobodu slova“ a zároveň zamezit tomu, aby se z ní stalo „peklo“.

Nenastínil ale, jak to hodlá udělat, a řada klientů Twitteru už pozastavila reklamu na síti, protože je k Muskovým plánům skeptická.

K záležitosti se vyjádřil i Bílý dům, podle nějž je potřeba zakročit proti sociálním sítím, na nichž se šíří dezinformace. Americký prezident Joe Biden upozornil, že Musk koupil platformu, která „chrlí lži do celého světa“. „Ve Spojených státech už nejsou editoři, žádní editoři. Jak můžeme čekat, že děti porozumějí, co je v sázce?“ prohlásil Biden.