Ministři hledají, jak ušetřit. Razantní škrty si prý nemohou dovolit

Události: Ministři hledají, jak ušetřit (zdroj: ČT24)

Alespoň desetiprocentní úspory v provozních výdajích požaduje po jednotlivých ministrech šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). Při vyjednávání o rozpočtu na příští rok chce mluvit také o víc než 30 miliardách, které podle ní resorty nestihly utratit. Řešit chce i mzdové náklady. Podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) by úspory mohly dosáhnout stovek milionů korun. Šetřit jsou připravení i ministři – i když razantní škrty nepředpokládají.

Někteří ministři prostory pro větší úspory nevidí. „My jsme jako resort byli opravdu v první linii, ti lidé odpracovali spoustu přesčasů, technika dostala obrovský záběr a tady šetřit peníze prostě nemůžeme,“ zdůrazňuje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se k výzvám nestaví vstřícně. „V rámci našeho resortu, který nemá úplně velký rozpočet a v současné době potřebuje peníze třeba právě na podporu hygienických stanic a podobně, nějaký velký, zásadní prostor pro úspory úplně nevidím,“ konstatuje.

Členy vlády k úsporám opakovaně vyzývá ministerský předseda Babiš. Rezervy vidí třeba v provozních nákladech. „Jednotliví ministři mají určitě velký prostor, aby nezaměstnávali stranické kolegy a další věci,“ míní.

„V provozních nákladech jsme velmi střídmí, až dietní. Koneckonců jsme byli jeden z resortů, který za první pololetí nevyplatil odměny,“ zdůrazňuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Dva resorty Karla Havlíčka (za ANO) – doprava a průmysl – dle jeho slov šetří na každém oddělení. „Nicméně v celém kontextu to jsou relativně malé zdroje,“ připouští vicepremiér.

Otázky Václava Moravce: Kdy splaskne nafukovací rozpočet? (zdroj: ČT24)

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) mluví směrem k příštímu roku o úsporách a plánovaném snížení platů ústavních činitelů. „Mám několik představ, ale to si nejdřív nechávám na vyjednávání a pak to budu oznamovat ostatním,“ avizuje. Další návrhy zatím nechce komentovat.

Se škrty počítá i šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „V návaznosti na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu můžeme hledat úsporu v příspěvcích mezinárodním organizacím. Na druhou stranu nemáme plán omezování například sítě našich zastupitelských úřadů,“ přibližuje.

S šetřením se vláda nepředvedla, míní Dolejš

Po šetření v rámci vlády nevolá pouze opozice, ale i komunisté, kteří vládu tolerují. „V oblasti úspor tato vláda zas tolik nepředvedla a měla by si skutečně zamést před vlastním prahem,“ vyzývá Babišův kabinet například poslanec KSČM Jiří Dolejš. Za Piráty říká místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík: „My jsme upozorňovali třeba na problematiku marketingových služeb a PR.“ 

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka vidí prostor pro šetření v seškrtání provozních nákladů: „Lze využívat víc režim home office, sdílených kanceláří, snížit třeba náklady na pronájmy prostor,“ navrhuje.

Poslanec ODS Jan Skopeček má zato, že úspory měly být výraznější už v rozpočtu pro letošní rok, a nejen na provozních výdajích: „Provozní výdaje mají určitou výši, ale úspory nezachrání to, kam se řítí veřejné finance,“ řekl ČT. Inventurou podle něj měl projít každý výdaj rozpočtu. „Máme příliš přebujelý stát, příliš mnoho úředníků,“ dodal.

Každoroční schůzky ministryně financí o rozpočtu s dalšími členy vlády začnou v polovině září. Po schválení kabinetem projedná plán financí pro příští rok také sněmovna.