Lotyšská specialita - březové víno

Riga - Lotyšsko rozhodně nepatří mezi vinařské velmoci a v této pobaltské zemi tak rozhodně nejsou k vidění široké vinohrady. Víno se tam ale nicméně vyrábí a tamní ho dokonce považují za národní poklad. Sklizeň probíhá nyní, avšak nejedná se o víno z hroznů, nýbrž o víno z březové šťávy.

Výrobou březového vína v Lotyšsku se zabývá například Linard Liberts. "Každý zná na jaře březové víno, ale březovou šťávu je možné zpracovat i jinak než se lidé domnívají. Těch produktů je celá řada - víno, šťáva, šumivé víno,“ popisuje Liberts a dodává, že to je důkazem toho, že na březové míze se dá postavit byznys. 

Liberts má ve svém lese několik set bříz. Z každé získá 5 až10 litrůmízy za den. Letos plánuje sebrat 15 tisíc litrů šťávy, z ní chce vyrobit 12 tisíc litrů šumivého vína, ze zbylých 3 tisíc udělá sirup. Šumivé víno vyrábí podle tradiční technologie pro výrobu šampaňského.

Podle majitele restaurace Martinse Ritinse, který je odběratelem Liertsových vín, je březové víno fnatastické. „Lotyšsko může být na tento nápoj opravdu pyšné. V naší restauraci ho nabízíme i svým zahraničním hostům. Podáváme ho i při významních státních hostinách - třeba prezidentům nebo premiérům, kteří navštíví Lotyšsko,“ konstatuje s hrdostí Ritins.

Libertsova šumivá vína způsobila v Lotyšsku už na začátku výroby rozruch. Prvních 300 lahví se prodalo rychle. Dnes lidé běžně kupují i deset lahví, nehledí přitom na cenu, která je poměrně vysoká. Láhev stojí přes deset eur. Vína se zatím prodávají jen v Lotyšsku. Jak ale Liberts doufá, letos by s nimi mohl uspět i v zámoří.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)