Kuřata jsou v ČR výrazně dražší než v EU

Praha - Ceny kuřat v České republice raketově vzrostly. Podle statistiky Evropské komise jsou zhruba 20 procent nad průměrem Evropské unie. Před rokem se přitom pohybovaly přibližně na 85 procentech průměru EU. Čeští producenti masa ale stále upozorňují na to, že se jim chov kuřat stále nevyplatí.

Podle statistiky byla v Česku cena vykuchaných kuřat v 11. týdnu letošního roku 210 eur (zhruba 5212 korun) za 100 kilogramů. Průměr Evropské unie bez Británie ale činil téměř 179 euro (zhruba 4444 korun). Vyšší než v Česku byla zpracovatelská cena kuřat i v Řecku, Francii, na Kypru a ve Finsku. Jde ale o ceny průmyslových výrobců, získat mezinárodní srovnání spotřebitelských cen je obtížné.     

Čeští zpracovatelé a chovatelé si přitom stěžují, že jsou nyní na hranici rentability. „O 15 procent zdražily energie, roste cena nafty, služeb, ale hlavně krmných směsí,“ varoval ředitel Drůbežářského závodu Klatovy Milan Říha. Směsi, které tvoří 70 procent nákladů, podražily za půl roku o 35 procent.     

Výši nákladů kritizuje ale také Miroslav Babka z Lubské zemědělské, která je největším chovatelem kuřat v Plzeňském kraji. „Loni nám ještě něco zbývalo, od ledna jsme ve ztrátě. I ten, kdo dělá kuřata nejlépe, prodělává,“ upozornil. Situace by se prý měla zlepšit po nové sklizni, kdy má zlevnit pšenice. To už by podle Babky nejlepším chovatelům dávalo šanci na zisk.    

Podle Tomáše Douchy z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky (VÚZE) je možné, že zpracovatelská cena kuřat je v Česku skutečně nadprůměrná. Za vyšší relativní cenou v Česku stojí nejspíš nízká efektivita, ale vliv na ni mohou mít i jiné faktory. Do vyšší ceny se podle něj může promítat nižší produktivita tuzemských zemědělců, na niž se nabaluje nižší efektivita zpracovatelů. Ceny průmyslových výrobců ale prý nic neříkají o konečných spotřebitelských cenách. Podle Douchy mohou obchodníci vyšší cenu u zpracovatele ztlumit tím, že si připočítají menší marži.     

Miluše Abrhámová ze zemědělského ústavu ovšem upozorňuje na to, že ve statistice uvedené ceny mohou být zkreslené přepočtem měnového kurzu. Na trhu se podle ní také mohou objevit krátkodobé výkyvy, které jednotlivé údaje zkreslí. Důvody relativně vysoké ceny v Česku podle ní není možné určit, protože není známa přesná metodika výpočtu cen v jednotlivých státech. Také náklady na práci se podle ní obtížně porovnávají, protože ČR má jiný systém jejich sledování než staré členské země EU.