Evropské ekonomiky čeká zpomalení růstu

Washington - Tempo růstu hrubého domácího produktu evropských ekonomik výrazně zpomalí. Mladé evropské ekonomiky, mezi které patří i Česká republika, porostou tempem asi 5,5 procenta místo loňských 6,9 procenta. Oslabí ale také průmyslové země západní Evropy. Ve zprávě o regionálním výhledu to dnes sdělil Mezinárodní měnový fond (MMF).

„V důsledku vleklé finanční krize, vysoké inflace a dopadů předpokládané slabší recese ve Spojených státech Evropu čeká pomalejší růst,“ píše MMF ve zprávě. Měnový fond zároveň varuje, že růst HDP mladých evropských ekonomik příští rok zvolní až na 5,2 procenta. Do této skupiny MMF počítá nové členské země Evropské unie a dále Albánii, Bělorusko, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko, Makedonii, Moldavsko, Černou Horu, Rusko, Srbsko, Turecko a Ukrajinu.   

Odhady MMF obsahují možná až příliš velkou dávku pesimismu, reagoval analytik Patria Finance David Marek. Například v případě Česka se podle něj zdá, že si hospodářský růst prozatím drží velmi rychlé tempo a data za první čtvrtletí zřejmě budou překvapivě silná. Pro vývoj středoevropských ekonomik budou klíčové dopady recese v USA na eurozónu, s níž jsou svázány podstatně silnější vazbou, dodal.     

Růst středoevropského regionu je letos nad očekávání, souhlasil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. „Brzda asi přijde, ale že by to bylo nějaké drama, to tedy ne,“ podotkl. Rizikem číslo jedna pro region střední a východní Evropy prý není dopad americké hypoteční krize, ale rekordní inflace. Růst cen pohání jak rostoucí náklady, tak i domácí poptávka, a s takovou kombinací se těžko bojuje, vysvětlil.     

MMF ale varuje také před oslabením ekonomického růstu v průmyslových zemích západní Evropy. Tam letos počítá se zpomalením na 1,5 procenta a v příštím roce na 1,4 procenta.     

„Evropa je vůči zpomalení ve Spojených státech a globální finanční krizi prozatím odolná. Historie však napovídá, že dopady těchto jevů budou stále citelnější,“ upozornil Michael Deppler, který má v rámci MMF na starosti Evropu. Stále podle něj platí, že když zpomalí Spojené státy, Evropa se tomu nemůže vyhnout.