EET by některé nevládní strany rušily. Účtenkovku ale kritizují i lidovci

Jednou z novinek, které zavedla končící vláda, je i elektronická evidence tržeb – povinnost vydávat účtenky a registrovat je na serverech finanční správy. Členové koaličních stran se novinky v předvolební debatě České televize na téma Státní finance zastávali. Andrej Babiš (ANO) evidenci označuje za revoluční projekt, zatímco sociální demokraté podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) podporují její dokončení ve třetí a čtvrté fázi. Na druhé straně ODS, TOP 09 nebo SPD jasně říkají, že by EET zrušily.

„Toto je revoluční projekt narovnání podnikatelského prostředí,“ prohlásil lídr středočeské kandidátky ANO Andrej Babiš o elektronické evidenci tržeb. Ta začala platit loni v prosinci, kdy se do ní v první vlně zapojily ubytovací služby a stravovací podniky. Letos se pak přidal maloobchod a velkoobchod. V příštím roce se mají zapojit ještě další podnikatelé.

I ANO ale ve svém programu slibuje úpravu v evidenci. „Už jsme navrhovali paušální daň, to neprošlo. Máme tam úpravy, kdy snižujeme DPH,“ přiblížil Babiš s tím, že vychází ze zkušeností, které získali zavedením EET.

Předvolební debata ČT24 - téma státní finance (zdroj: ČT24)

V současném volebním období nechtěla ke změnám přistoupit koaliční ČSSD. „Změny byly navrženy na poslední chvíli a zasáhly do toho v situaci, kdy se už daňoví poplatníci na zavedení systému v avizovaných parametrech začali připravovat. Vadilo mi, že ministerstvo financí s návrhy nepřišlo od samého začátku,“ vysvětlil premiér a lídr jihomoravské kandidátky ČSSD Bohuslav Sobotka. Podporují ale dokončení projektu. „Jsme pro, abychom se podívali na začínající podnikatele, neziskový sektor a spolky a maximálně jim zjednodušili situaci,“ dodal.

Lidovecký kandidát v Jihomoravském kraji Jaroslav Klaška podotýká, že od počátku EET podporovali, zároveň ale chtěli, aby z ní byli vyňati nejmenší podnikatelé. „Před třetí a čtvrtou vlnou bychom si chtěli zkontrolovat, jestli skutečně byly dosaženy cíle projektu, tedy srovnání podmínek na trhu,“ uvedl. Podnikatelům by také chtěli nabídnout, aby přešli na formu bezhotovostního platebního styku nebo více používali paušální daň.

Podle Babiše je důležité, že se EET projevilo na výběru daní. „Odhad výběru na tento rok je pět miliard,“ řekl. Podle Zbyňka Stanjury, který vede moravskoslezskou kandidátku ODS, ale Babiš jenom „čaruje s čísly“. Právě tato strana je jednou z těch, které by evidenci zrušily. „Dokonce je to jedna z našich podmínek pro vstup do nějaké budoucí vlády,“ uvedl. „S námi kandidují kolegové ze strany Soukromníků, tam je plno živnostníků, kteří jsou ostře proti EET,“ dodal.

Pro zrušení je také předseda a lídr středočeské kandidátky TOP 09 Miroslav Kalousek. „Není náhoda, že německá finanční správa nikdy nezavedla ani off-line ani on-line evidenci,“ zmínil, ačkoliv Babiš podotkl, že se na to v sousední zemi připravují. „Vždycky studie končily tím, že negativní dopady na malé a střední živnostníky nemohou být vyváženy možným hypotetickým přínosem,“ pokračoval Kalousek. „Nepoučili jsme se z Německa, poučili jsme se z Chorvatska,“ doplnil.

Konec EET by uvítala i SPD. „Vadí nám ukládání plošných povinností slušným, aby se postihovali neslušní. Míří se sice na správný cíl, ale nesprávným způsobem. Jsou to další klacky pod nohy podnikatelům a drobným živnostníkům,“ řekl lídr olomoucké kandidátky SPD Radim Fiala.

Kritika ale zaznívá i od dalších stran. To, jak EET zaváděla současná vládní koalice, je podle Jakuba Michálka, který stojí v čele pražské kandidátky Pirátů, úplný opak toho, jak by k tomu přistupovala jeho strana. „Pro Piráty by to byla služba pro živnostníky, aby jim usnadnili placení daní, podávání přiznání a další podobné administrativní povinnosti,“ řekl.

„Zavádění EET je jedním z příkladů nepříliš dobře fungující veřejné správy,“ zaznělo od Jaromíra Baxy, který kandiduje za Zelené v Libereckém kraji. „Námitky vůči EET a zmírňující opatření, která jsou nyní navrhována, zaznívaly od Asociace malých a středních podnikatelů ještě předtím, než byl systém zaveden,“ podotkl.

Starostové a nezávislí pak evidenci odsuzují hlavně v její třetí a čtvrté fázi, zmínil lídr liberecké kandidátky STAN Marek Pieter.

Jiří Dolejš, který kandiduje za komunisty v Praze, pak sice říká, že evidovat transakce je přirozené, ale on-line systém označuje za experiment za velké peníze a s velkým dosahem. „Že se nezvážilo, že jsou i jednodušší způsoby, jak se dopracovat svého, například daňovými paušály,“ uvedl.

Průzkum - souhlas s EET
Zdroj: Median pro ČT

Podle průzkumu Median pro ČT je společnost v otázce podpory zavedení elektronické evidence tržeb rozdělena půl na půl. Je možné ale sledovat klesající trend. Zatímco v prosinci loňského roku, kdy začínala první fáze EET, ji podporovalo 58 procent respondentů, teď je takových lidí o sedm procent méně. Ubylo také lidí, kteří na elektronickou evidenci neměli názor nebo nechtěli odpovědět.

S Účtenkovkou nejsou spokojení ani lidovci

V souvislosti s EET byla od začátku října také spuštěna loterie Účtenkovka, které se lidé mohou účastnit s pomocí účtenky vydané obchodníkem, jenž eviduje tržby podle zákona o evidenci tržeb. Nejvyšší výhra dosahuje hodnoty milionu korun.

V případě Účtenkovky ale nepanuje v koalici jasná shoda. Podle Babiše je o Účtenkovku absolutně obrovský zájem. „Naši lidi rádi hrají,“ zmínil.

Lidovci ji ale označují za zbytečnou. „EET měla srovnat podmínky na trhu, aby daně platili všichni poplatníci. Myslíme, že toho se dosahuje,“ řekl Klaška. Slova o zbytečnosti ale odmítl Sobotka i s odkazem na to, že projekt byl v koaliční smlouvě. „Je to především podpůrný projekt, který má podpořit, aby si lidé brali účtenky,“ sdělil.

Kritiky se každopádně dočkala mobilní aplikace vydaná k Účtenkovce, u níž se objevily problémy. Aplikace třeba požadovala v seznamu oprávnění, s nimiž musí uživatel při instalaci souhlasit, přístup k informaci, zda právě probíhá hovor, a k číslu, s nímž je člověk během hovoru ve spojení. Aplikace také umožňuje kód z účtenky naskenovat, jenže dělá chyby.

„Dobrý příklad toho, jak se nemají dělat zakázky v informatice. Bohužel potom, co se udělala zakázka na EET, která byla také zadána jedné konkrétní firmě, tak tohle je příklad další odfláknuté zakázky v oblasti informatiky,“ prohlásil Michálek.

Podle Pietera je to nepovedený produkt. Vyjádřil také obavu o bezpečnost dat. STAN vadí používání osobních údajů. „Pro mě je důležité, aby byly anonymní údaje, aby byl vygenerován kód, s kterým si pak zjistím, jestli jsem vyhrál,“ přiblížil.

„Nemá cenu vylepšovat aplikaci, ale zrušit,“ uvedl Stanjura. „Na Slovensku se ukazuje, že to nikam nevede. Je to státní gambling,“ dodal.

Komunisté v Účtenkovce nevidí výrazný systémotvorný prvek. „Další prvek v našem herním průmyslu, ne něco, co by významně ovlivnilo výběr daní,“ řekl Dolejš.

„Je to popularizace nesystémové věci jako EET,“ zaznělo od Fialy z SPD s tím, že je to navíc za peníze daňových poplatníků.

Kalouskovi pak připadá obludná myšlenka projektu ve smyslu „udej svého prodejce, možná vyhraješ něco z peněz daňových poplatníků“.

Sobotka ale namítá, že když si někdo vezme účtenku nebo si vsadí, nikoho neudává. Podobně argumentuje Babiš.

Podle Baxy bude určitě nutné po určitém čase Účtenkovku vyhodnotit. „Myslíme, že přínosy jsou spíš v úrovni přání,“ podotkl. „V době elektronizace statní správy a elektronizace tržeb by neměl být tak velký náklad pro kontrolory informace spárovat i bez loterie,“ dodal.

Do předvolebních debat jsou představitelé politických stran a hnutí zváni na základě výsledků výzkumu, který pro Českou televizi vypracují agentury Median a Kantar TNS CZ. Klíčem k účasti hostů v předvolebních debatách je jejich pořadí v rámci výzkumu celostátního volebního potenciálu.