Dozorčí rada ČD prodělala politický facelift - obměna se dotkla 4 z 9 členů

Praha - Dozorčí rada Českých drah se dnes dočkala výrazné obměny - ministerstvo dopravy přes řídicí výbor vyměnilo čtyři z devíti členů, jak informoval server iDnes.cz. Do kvarteta nových členů patří náměstek ministra obrany Michael Hrbata (ODS), za TOP 09 přichází jako ekonomický odborník Miroslav Nádvorník. Dále ministerstvo nominovalo dva nestraníky, vrchního ředitele pro evropskou strategii Lukáše Hampla a náměstka ministra dopravy Radka Šmerdu.

Nově utvořená čtveřice nahradí Jaroslava Krále, který na funkci předsedy a člena rady rezignoval před několika týdny, někdejšího ministra bez portfeje Karla Březinu (ČSSD), Tomáše Chalánka (TOP 09) a bývalého náměstka z MD Pavla Škváru. Kromě Jana Bittera, Antonína Leitgeba a Vladislava Vokouna, kteří v radě zastupují zaměstnance Českých drah, zůstal v radě podle serveru severomoravský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) a exposlanec Zdeněk Prosek (ODS).

Podle předsedy řídícího výboru Radka Šmerdy si nového předsedu rady zvolí dozorčí rada na svém příštím zasedání. Členové dozorčí rady přitom berou za svoji práci 30 tisíc korun měsíčně. Pokud jsou zároveň státními úředníky, tak na tento plat nemají nárok.