Další rána pro USA: Solární Solyndra hlásí bankrot

San José – Kalifornské Silicon Valley zažívá jedno z největších propouštění v novodobé historii. Solární společnost Solyndra zastavila výrobu a v nejbližších dnech vyhlásí bankrot. O práci přišlo přes tisíc lidí. Křemíkové údolí přitom Američané považují za symbol úspěšné budoucnosti. Společnost loni navštívil i prezident Barack Obama a dával ji za vzor.

„Bylo to pro nás velké překvapení. O práci přišlo sto procent zaměstnanců,“ říká propuštěný zaměstnanec Dave McFarland. „Mohli nám aspoň něco říct. Včera byl normální pracovní den a dnes je firma zavřená,“ stěžuje si další propuštěný Ronak Desai.

Zpráva šokovala americké podnikatele i politiky. Podle mnohých se právě v solární energii má skrývat budoucnost. Vláda se dokonce zaručila výrobci solárních panelů za půjčku ve výši 530 milionů dolarů. „Je to opravdu nepříjemné. Solyndra není první. Už dříve zkrachovaly tři velké solární společnosti,“ říká k tomu Russ Hancock, prezident Joint Venture.

Globální nabídka solárních panelů převýšila poptávku

Společnost Solyndra v tiskovém prohlášení píše: „Globální nabídka solárních panelů převýšila poptávku. Do problémů jsme se dostali kvůli velké cenové konkurenci na trhu.“ Nejistotu na solárních trzích vyvolalo nejasné fungování státní podpory fotovoltaiky v Evropě. Navíc vyrostla konkurence v Asii. Přes velmi dobré výsledky v první polovině roku 2011 se firma s tímto nedokázala vypořádat.

Zaměstnanci Solyndry by ale mohli najít uplatnění v jiném závodě ve Fremontu ve společnosti Solaria. „Tato firma je dobře vybavená. Jen potřebujeme někoho, kdo by přišel a rozjel ji,“ uvedl starosta Fremontu Bob Wasserman.

Společnosti bojují za zmírnění imigračních pravidel

Solární společnosti ale nejsou jediné, které mají problémy. Technologické firmy už delší dobu nemohou sehnat kvalifikované pracovníky. Chybí především počítačoví experti nebo vývojáři. Ve Spojených státech údajně není dost lidí, kteří by byli schopni pracovat v technologických oborech. Proto společnosti bojují za zmírnění imigračních pravidel, aby pak mohli nabírat odborníky z ciziny.

Solární společnost Solyndra zastavila výrobu (zdroj: ČT24)