Benzin je nejlevnější za téměř dva roky, cena za litr klesla pod 36 korun

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, průměrná cena benzinu klesla pod 36 korun, levnější byl naposledy v lednu 2022. Aktuálně se u čerpacích stanic litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 prodává v průměru za 35,95 koruny za litr, před týdnem byl o 51 haléřů dražší. Nafta je nejlevnější od srpna, v uplynulém týdnu zlevnila o 39 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 36,29 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 35,05 korun. Naftu tam prodávají průměrně za 35,52 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,30 koruny za litr. Nafta se tam tankuje za 38,36 koruny za litr.

Paliva v Česku zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. V meziročním srovnání je benzin o čtyřicet haléřů levnější, nafta byla loni ve stejném období asi o 1,50 koruny dražší.

Zlevňování nemusí dlouho pokračovat, míní analytici

Za pokračujícím pádem cen pohonných hmot podle analytiků dosud stál další výrazný pád cen ropy. Analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek připomněl, že ropa Brent v minulém týdnu spadla na hranici 72 dolarů za barel, což byla nejnižší úroveň od června. Důvodem podle něho bylo to, že se na trhu pro příští rok očekával nadbytek ropy, a to například kvůli vysoké produkci v USA nebo kvůli dlouhodobé deflaci v Číně.

Nižší ceny paliv však nyní podle analytiků už nemusí vydržet dlouho, rizikovým faktorem podle Lajska je především velký růst napětí v oblasti Rudého moře, kde jsou terčem útoků jemenských rebelů nákladní lodě a tankery. Pokud se situace nezlepší, předpokládá Lajsek zdražování ropy a tím i pohonných hmot.

Podle Tomáše Cverny ze společnosti XTB můžou paliva začít zdražovat dokonce ještě před koncem roku. „Na vině je hlavně ropa Brent, která v mezitýdenním srovnání vzrostla o téměř jedenáct procent v důsledku rizik ohrožující dopravu v Rudém moři. Aspektem naznačujícím růst cen pohonných hmot je i zdražování paliv v Rotterdamu, od kterých se naše ceny odvíjí,“ vysvětlil.