Bankéři zapracují na společném postupu proti recesi

Tokio/Praha - Evropská centrální banka (ECB) svou netečností a nezatáhnutím za úrokovou páku možná uklidnila světové finančníky. Minulý týden radikálně proti recesi zasáhl více než procentním poklesem úrokových sazeb americký Fed. Včera o čtvrt procentního bodu spadly úrokové sazby i ve Velké Británii. Zítra k jednomu stolu zasednou špičky světové monetární politiky a pokusí se domluvit na společném postupu vůči hrozící recesi.

Ministři financí a vůdci centrálních bank sedmi ekonomických velmocí se sejdou v sobotu v Tokiu a vymění si své názory na současnou nejistotu finančních trhů. Skupinu nejvyspělejších zemí světa potěšila odvaha ECB. „Trichetovy kroky jdou správným směrem,“ nechal se slyšet sekretář zasedání zemí G7. USA, Kanada, Velká Británie, Francie, Německo, Itálie a Japonsko před zasedáním uvedly, že čelí mnohem větším výzvám než při posledním setkání v říjnu loňského roku, přesto vnímají světovou ekonomiku stále v silné pozici.
 
Před setkáním G7 opravil Mezinárodní měnový fond svůj odhad růstu ekonomiky pro letošní růst na 4,1 procent z původních 4,4. „Nálada se zhoršuje v Americe i v Evropě,“ potvrdil Susumu Kato z Calyon Securities. „ECB bude muset v průběhu roku stejně na úrokové sazby sáhnout,“ myslí si. Hlavním úkolem setkání ekonomických struktur G7, ke kterým budou přizváni i zástupci Číny, Jižní Koreje, Indonésie a Ruska bude určení společné globální strategie. „Musíme se poprat s inflací a myslet na globální dopady lokálních rozhodnutí,“ uvedl Philippe de Buck z BusinessEurope.