Premiér a ANO se shodli na základech bezpečnostní politiky, řekl Pavel

Prezident a zástupci ANO po jednání s premiérem (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel se s premiérem Petrem Fialou (ODS) i šéfem ANO a expremiérem Andrejem Babišem a s místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem shodl na tom, že největší současnou hrozbou pro Česko a Evropu je Rusko se svou agresivní politikou. Řekl to na brífinku po schůzce, jejímž tématem byla zahraniční a bezpečnostní politika. Zástupci opozičního hnutí ani vlády nezpochybňují dlouhodobou prozápadní orientaci Česka, ukotvení země v EU a NATO i potřebu být v těchto institucích aktivní.

Politici se podle hlavy státu shodli na odsouzení agrese proti Ukrajině a nutnosti podporovat napadenou zemi v jejím boji za obnovu suverenity a uzemní celistvosti. Zároveň je nutné vést paralelně úsilí o mírové řešení konfliktu.

„Členské státy NATO musí podle našeho názoru udělat maximum pro to, aby válka skončila, aby si znepřátelené strany sedly bez podmínek ke stolu, aby přestali umírat lidi,“ řekl šéf ANO Babiš po jednání s Pavlem. Spíš než nedávná ženevská konference, která podle něj k řešení konfliktu nepřispěla, by mohl situaci změnit nadcházející summit NATO. Velmoci by podle něj měly obě strany přinutit, aby si sedly k jednacímu stolu. Expremiéra podle jeho slov trochu překvapil názor prezidenta, že významnou roli při řešení situace může sehrát Čína, která má velký vliv na Rusko i na dění v Asii.

Shoda v hlavních principech

„Několikrát jsem zdůraznil, že není možné v řešení války na Ukrajině postupovat pouze jedním směrem, například pouze vojenskou pomocí bez politických a diplomatických jednání. To nerozporuje nikdo. Hnutí ANO je toho názoru, že úsilí o mírové jednání nepokračuje tak rychle, jak by si představovali,“ podotkl prezident. V principu je ale podle něj shoda na tom, že jak podpora Ukrajiny obraně, tak úsilí o mírové jednání jsou dvěma stranami téže mince.

Premiér po jednání s prezidentem a zástupci ANO (zdroj: ČT24)

Prezident poznamenal, že s Fialou i se zástupci ANO při debatě o zahraniční a bezpečnostní politice v hlavních principech nalezli shodu. Debatu označil za konstruktivní i přes některé rozdílné pohledy. Atmosféra byla podle Pavla do určité míry jiskřivá. V tématech jednání panovala shoda, rozdíly byly v důrazu, řekl.

Babiš na hradním nádvoří řekl, že diskuse byla „velice konkrétní a pragmatická“ a ocenil, že prezident na schůzku lídry ANO pozval, sdělil jim své názory a vyslechl jejich.

O muniční iniciativě politici na Hradě nemluvili

Na Ukrajině bránící se ruské agresi už je dělostřelecká munice, kterou se podařilo nakoupit v mimounijních zemích díky české iniciativě. První zásilka před časem dorazila na Ukrajinu, uvedl premiér Fiala na síti X k výsledku společného nákupu organizovaného Českem.

Premiér o muniční iniciativě na Hradě s politiky ANO nemluvil. Podle nich je iniciativa netransparentní a přináší „neuvěřitelné zisky zbrojařům“, což Babiš považuje za nemorální. Česko by podle něj mělo spíše prosazovat jednání mezi oběma znepřátelenými státy o ukončení bojů.

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček v Událostech, komentářích prohlásil, že má pochybnosti o podobě muniční iniciativy. „Je to jistě chvályhodná iniciativa,“ prohlásil, ale podle něj je špatně pojatá, vytknul například to, že byla veřejně oznámena, což podle něj mohlo vést ke zdražení dostupné munice ve světě. „Myslím si, že Češi si uvědomují, že za té situace, která je dnes, nemůžeme nechat Ukrajinu napospas,“ řekl na druhou stranu.

Události, komentáře: Radek Vondráček a Eva Decroix o schůzce na Hradě (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedkyně ODS Evy Decroix je munice na Ukrajině třeba, stejně jako další podpora země na bojišti. Vyjádřila se také k tlačení na zahájení mírových jednání, které propaguje ANO. „Jsou tam dvě cesty, jak ‚tlačit‘: snaha izolovat Rusko a jednoznačně se vymezit proti tomu, jak se chová (...), a na straně druhé, pokud máme vyvíjet nějaký tlak na Ukrajinu, tak je to ten tlak, který umožní Ukrajině udržet její území a bojovat tak dlouho, dokud mír nebude uzavřen,“ prohlásila.

Prezident Petr Pavel řekl, že iniciativa je součástí celkového úsilí v podpoře Ukrajiny v jejím právu na sebeobranu, neboť napadená země nemá takové zdroje jako Rusko. Ocenil, že se podařilo první část dodávky doručit a že existuje už alespoň rámcový plán dodávek po zbytek roku. Očekává, že iniciativa bude jedním z bodů jednání na summitu NATO.

Stejně jako loni svolal prezident Pavel jednání v témže formátu před summitem NATO, který se uskuteční v červenci, tentokrát ve Washingtonu. Politici se shodli na tom, že Česko bude zastávat pozici, která směřuje k posílení obrany všech zemí Aliance, na nutnosti redefinovat alianční politiku ve vztahu k Rusku či na tom, že součástí summitu bude i prohloubení partnerství s partnery v Indo-Pacifiku.

Vztahy se Slovenskem a návštěva Pellegriniho

Pavel s Fialou hovořil o vztazích se Slovenskem, shodli se, že u prezidentů je žádoucí navázat v co největší míře na úroveň vztahů se Zuzanou Čaputovou. Obnovení mezivládních konzultací se slovenským kabinetem není na pořadu dne. I kvůli zdravotnímu stavu Fica by byly takové úvahy předčasné, míní Fiala. Vztahy se Slovenskem se podle předsedy vlády rozvíjejí úspěšně na všech možných úrovních a jsou nadstandardní. S prezidentem hovořil o přípravách na přijetí nového slovenského prezidenta.

Pellegrini ve středu tradičně zavítá do Prahy na první zahraniční návštěvu po zvolení. Podle vyjádření Hradu má setkání za cíl potvrdit, že vztahy mezi zeměmi zůstávají výjimečné a jejich základ zůstává nedotčený nesouladem v některých zásadních zahraničněpolitických otázkách.

„Vlády se určitě v některých věcech lišit budou. My se naopak s Peterem Pellegrinim, jak jsme spolu hovořili telefonicky hned po pokusu o atentát na Roberta Fica, shodli v tom, že našim zájmem bude tlumit vášně, navazovat na dobré ve vztazích a pokusit se mírnit rozdíly, ke kterým nutně bude docházet,“ podotkl Pavel.

Návštěva Petera Pellegriniho v Česku zásadně pomůže vylepšení vztahů mezi oběma zeměmi, míní předseda Babiš. Prohlásil, že Pellegrini je člověk, který může sjednotit Slovensko. „Určitě udělá všechno pro to, aby zlepšil naše vztahy,“ věří. Babiš nevyloučil, že se s Pellegrinim ve středu sejde, není to ale podle něj až tak zásadní, protože se setkávali opakovaně a Babiš se v polovině června účastnil jeho inaugurace. „Uvidíme jestli mu zbyde pět minut,“ řekl.

Pavel se naposled s Fialou samostatně setkal na začátku dubna, hovořili o výsledku prezidentských voleb na Slovensku, v nichž tehdy vyhrál Peter Pellegrini. Dalšími tématy jednání byly plány vlády do konce volebního období nebo válka na Ukrajině. Předtím se politici setkali v polovině února, kdy podle prezidentské kanceláře jednali o českém ekonomickém výhledu nebo o bezpečnostní situaci na Blízkém východě a na Ukrajině. Podle Fialy se tehdy politici shodli na potřebě dodržování spojeneckých závazků v NATO a investování do bezpečnosti země.

S Fialou a Babišem zároveň se Pavel setkal jednou, a to před více než rokem na začátku června 2023. Hovořili tehdy o blížícím se summitu NATO ve Vilniusu a o obranné dohodě se Spojenými státy. Další summit NATO, který se uskuteční v červenci ve Washingtonu, by tedy také mohl být tématem aktuálního setkání.