Návrh rozpočtu vláda hájí, opozice mluví o „hře s čísly“

Poslanci v úvodním kole projednávali návrh státního rozpočtu na příští rok. Mají se propracovat ke schvalování jeho základních parametrů – tedy příjmů, výdajů a schodku. Ten má příští rok činit 241 miliard korun, což je o 41 miliard méně, než má mít ten letošní upravený. Rozpočet není možné zamítnout, lze ho jen vrátit vládě k přepracování. To chce udělat opoziční ANO, SPD i Piráti. Šéf ANO Andrej Babiš návrh rozpočtu i kabinet ostře kritizoval, později se podobně vyjádřil i šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. Ostře hovořil i šéf SPD Tomio Okamura. Premiér Petr Fiala (ODS) označil návrh za více než rozumný kompromis. Poukázal na rekordní objem investic i plánovaný nejnižší rozpočtový schodek za posledních pět let. Středeční debata se protáhla i přes půlnoc na čtvrtek.

O projednávání rozpočtu i v noci rozhodli poslanci na návrh koalice i s hlasy opozičního hnutí ANO. Pro noční jednání bylo celkem 104 ze 111 přítomných poslanců, pouze zástupci SPD byli převážně proti. Navrhl to jménem vládních frakcí předseda poslanců ODS Marek Benda, a to po obsáhlých vystoupeních převážně nevládních představitelů s přednostním řečnickým právem.

„Náš rozpočet je mnohem více než nějakým rozumným kompromisem,“ prohlásil premiér Fiala. Podle něj odráží realistickou vyváženou strategii pro Česko, která zohledňuje jeho potřeby. „Mimořádnou inflaci se nám podařilo překonat, vrátila se ke dvěma procentům,“ podotkl.

Vystoupení opozičních zástupců, kteří rozpočtové ukazatele označovali za nerealistické a vyzývali k jejich přepracování, označil premiér za „zamotané výklady, polemiky sama se sebou, ekonomické pohádky a všeználkovské poučování“. Vláda chce veřejné finance konsolidovat sociálně citlivě bez výrazného zvyšování daní, uvedl Fiala.

Premiér vypíchnul rekordní navýšení investic z národních zdrojů ve výši 250 miliard korun, což je o 65 miliard korun více než letos. Rekordní objem 160 miliard korun má mít v rozpočtu Státní fond dopravní infrastruktury. Rozestavěno je 44 úseků dálnic, v příštím roce to bude sto kilometrů dálnic. Současná vláda podle Fialy zprovozní celkem 207 kilometrů dálnic a zmodernizuje tři sta kilometrů železnic.

Zvyšování peněz na dopravu ve státním rozpočtu je však podle člena sněmovního podvýboru pro dopravu a místopředsedy hospodářského výboru Martina Kolovratníka (ANO) iluzí. „Reálné a férové vůči lidem je dívat se na reálnou, skutečnou hodnotu peněz, které do dopravy, do dopravních investic jdou. (…) Optimismus je – když ne zavádějící, tak zkrátka nepřesný,“ vytknul ministru dopravy Martinu Kupkovi (ODS). Předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (za ANO) zas označil rozpočet za „hru s čísly“.

Fiala má za rekordní v rámci podpory znalostní ekonomiky rozpočet na vzdělání, který má činit 291 miliard korun, o padesát miliard více než za předchozí vlády v roce 2021. Na vědu, výzkum a inovace je vyčleněno 51,6 miliardy korun, rozpočet ministerstva školství se i kvůli platům učitelů má navýšit o 22 miliard korun, vypočítával premiér. Průměrná měsíční výše důchodu má podle něj poprvé přesáhnout 21 tisíc korun.

Plánované výdaje na obranu představují podle něho 161 miliard korun. Česko opět splní požadavek dvouprocentní hranice hrubého domácího produktu, zdůraznil. Rozpočtový deficit bude v příštím roce navzdory desetimiliardové povodňové pomoci nejnižší za posledních pět let, podotkl Fiala. Schodek vládních institucí bude 2,3 procenta HDP. „Zpomalujeme zadlužování,“ vysvětlil.

Události: Debaty o rozpočtu (zdroj: ČT24)

„V našem rozpočtu nabízíme realistickou, v investičním smyslu vskutku vyváženou strategii pro Českou republiku a strategii, která je šita na míru našim potřebám, která zohledňuje naše problémy, které si poctivě přiznáváme, ale která také je směřována k tomu, abychom dokázali využít příležitosti, které máme,“ řekl Fiala. Vláda podle něho také dělá vše pro postupné uzdravení veřejných financí. „A současně děláme všechno pro to, abychom podpořili růst,“ dodal premiér.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve sněmovně citoval ze srpnové makroekonomické prognózy svého resortu. Řekl, že původní návrh rozpočtu měl priorit pět, kvůli nedávným povodním přibyla šestá. Dále popsal, s jak vysokými příjmy mimo jiné z daně z přidané hodnoty nebo z příjmu fyzických osob počítá. Návrh dle něj „přispěje k udržení sociálního smíru“ a obsahuje i dvě procenta HDP na obranu.

Prohlásil, že důchodový systém by měl příští rok být v deficitu třináct miliard, což je podle Stanjury výrazně méně než loni a letos. Upozornil, že platy ve veřejné sféře porostou v průměru o asi tři tisíce měsíčně, ne o 1400 korun, jak dle něj tvrdí odbory. Druhá částka podle něj pokrývá jen nárůst tarifů, ne ten celkový. Své vystoupení zakončil slovy, že návrh je „dobrý a realistický“, a zákonodárce vyzval, aby pro něj zvedli ruku.

K pochybnostem rozpočtové rady řekl, že je „bere vážně“. Avizoval také, že se vláda pokusí snížit objem peněz na podporu obnovitelných zdrojů energie. Chce o tom v kabinetu jednat. Rada již dříve upozornila na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu.

Babiš: Stanjura fixluje s čísly

Babiš kritizoval rozpočet i současnou vládu. „Žijeme v době mediální propagandy této nejhorší vlády. Jsem tu proto, abych mluvil k lidem, poslanci neposlouchají. Je to díkybohu snad poslední rozpočet této vlády, která nastoupila a nesplnila žádné sliby, zradila voliče,“ uvedl Babiš.

Vláda s loňskou změnou programového prohlášení podle něj „škrtla to málo, co tam bylo pro lidi“, navíc prý cíle v dokumentu ani nevyhodnocuje a tají tvorbu rozpočtu, čímž prý kabinet „ignoruje zákon“. Zároveň vládu obvinil, že Česko obrovsky zadlužuje, a ministra financí Stanjuru, že „fixluje s čísly“. Kabinet prý Česko ekonomicky vrátil o řadu let nazpět. Kritický projev nakonec trval přibližně hodinu.

Vlastimil Válek (vlevo) a Andrej Babiš na schůzi sněmovny o rozpočtu (23. října 2024)
Zdroj: ČTK/Michal Krumphanzl

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová zmínila, že jde o nejdůležitější zákon této koalice, ale má jednu „naprosto esenciální a nepřekročitelnou vadu“. „S čím musí souhlasit každý poslanec, (…) je, aby rozpočet České republiky nebyl nevěrohodný, neúplný a nereálný cár papíru, ale právě takový bohužel je,“ uvedla Schillerová s tím, že nejde o tvrzení hnutí jakožto opozice, ale i o tvrzení Národní rozpočtové rady. Ta začátkem října vyjádřila pochybnosti o některých položkách návrhu rozpočtu na příští rok.

Nálezy rozpočtové rady podle předsedkyně klubu ANO potvrzují, že ministr financí Stanjura nadhodnotil příjmy a podhodnotil výdaje tak extrémním způsobem, že podkopal důvěru ve výkaznictví státu.

Schillerová vládu obvinila mimo jiné z toho, že se místo sociálního smíru a investic zaměřuje na pomoc zahraničním řetězcům, bankám a zbrojařům. Koalice podle ní nedodržela drtivou většinu svých slibů.

90′ ČT24: Rozpočet na rok 2025 ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Havlíček: Řezat můžete chvíli, ale pak už nebude kde

Místopředseda ANO Karel Havlíček zmínil, že rozpočty byly právě tím, o co kabinet opřel vládnutí. „Za to jste nás brutálním způsobem kritizovali. A já beru kritiku, máte na ni právo, ale vy jste nepřesvědčili ve vašem rozpočtování a ve vašich výsledcích, že to děláte lépe. Tvrdím, že to děláte hůře. Z tohohle důvodu navrhujeme přepracování rozpočtu,“ podotkl Havlíček, který rovněž kritizoval některá rozhodnutí vlády.

Podle něj je možná největším prohřeškem kabinetu stagnace hospodářského růstu. „Uvědomuji si, že jste také neměli jednoduché období, ale to, že si tady zaděláváme na problém do budoucna, že nám málo roste hrubý domácí produkt, to nás doběhne všechny,“ podotkl s tím, že je zvědav, jak bude příští vláda tvořit rozpočet. „Protože řezat můžete ještě chvíli, ale pak už nebude kde. Podívejte se na procentuální objem mandatorních výdajů. S tím už se za chvíli nebude dát vůbec pracovat. A jestli to nebudeme mít od čeho odečítat, nebudeme mít příjmy, tak jsme všichni v pytli,“ podotkl s tím, že příjmy není schopen stát sám vygenerovat.

Okamura: Lhát budou, dokud je voliči nevymažou

Okamura po poledni mimo jiné prohlásil, že vzhledem k výši schodku rozpočtu na příští rok lze říct, že „(ministři) lhali ráno, v poledne i večer a lhát budou, dokud je voliči nevymažou z politické mapy“.

Avizoval, že jeho hnutí rozpočet nepodpoří, naopak navrhl hlasovat o usnesení, v němž se mimo jiné uvádí, že „Poslanecká sněmovna neschvaluje základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2025“ a ukládá vládě změnit je tak, aby odpovídaly „skutečnosti a platné rozpočtové legislativě“.

Novou verzi státního účtu by měla vláda dle usnesení, o němž budou zákonodárci hlasovat odpoledne po pauze na oběd, předložit do 12. listopadu. Okamura také kabinetu vyčetl, že podle něj zemi rekordní rychlostí zadlužuje a okrádá vlastní občany.

Piráti chtějí snížit schodek o 12 miliard

Návrh rozpočtu neplní slib z programového prohlášení vlády, že budou mít učitelé plat 130 procent průměrné mzdy, kritizoval dopoledne Michálek s tím, že nastupující kantoři jsou na tom ještě hůře. Apeloval na kabinet, jehož členy Piráti ještě nedávno byli, aby na platy pro učitele vyčlenil dostatek peněz a slib plnil. Připomněl také kritiku Národní rozpočtové rady, která nedávno uvedla, že vláda v návrhu rozpočtu nadhodnocuje některé příjmy.

Problémem je podle něj i špatně placený, ale početný (úřednický) aparát. Jako příklad dal nábor IT architekta Státním zemědělským a intervenčním fondem – platová nabídka byla podle Michálka v tomto případě v rozmezí 35 až 45 tisíc měsíčně, přičemž v soukromém sektoru pracovníci na srovnatelných pozicích berou „řádově jiné částky“. Návrh rozpočtu podle něj nezohledňuje „důležité priority pro rodiny či vzdělávání, chybí peníze třeba na dětské skupiny“. Stát podle něj říká, že „není schopen se postarat o děti“.

Později v pořadu Interview ČT24 Michálek kritizoval, že vláda slibovala občanům, že „zatočí s dotační ekonomikou, ale to, co vidíme, je přesně pokračování toustových linek, které tady byly za Andreje Babiše“, dodal s tím, že by Piráti chtěli snížit výdaje rozpočtu, které jdou na dotační ekonomiku. „Čísla musí být konstruována pravdivě, což je podmínka, přes kterou nejede vlak. Nelze vytvářet fiktivní rozpočty. Jsou v něm fiktivní částky jak na příjmové, tak na výdajové stránce,“ řekl Michálek. „Chtěli bychom snížit schodek státního rozpočtu alespoň o dvanáct miliard korun a navrhneme k tomu položky, které jsou v dotační ekonomice,“ dodal.

Interview ČT24: Jakub Michálek (zdroj: ČT24)

Kabinet by měl podle dalšího návrhu čtveřice pirátských poslanců zajistit dostatečný objem peněz k tomu, aby platy učitelů základních škol dosáhly 130 procent průměrné mzdy a peníze nebyly využity na mzdy ostatních profesí ve školství.

Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti) ve sněmovně upozornila i na klesající porodnost, přičemž se dle ní zároveň snižují výdaje na rodinnou politiku. „Investice do rodin nejsou jen výdaj, ale něco přináší. Stabilní a spokojené rodiny jsou základ prosperující společnosti, v konečném důsledku ale i udržitelného důchodového systému,“ je přesvědčená politička.

Jde podle ní ale i o kratší časový horizont. Místa ve školkách či dětských skupinách totiž podle ní znamenají lidi, kteří mohou jít na alespoň částečný úvazek do práce, a odvádět tak daně. Návrh rozpočtu se podle ní dá nazvat i Potěmkinovou vesnicí.

Návrh: Vyšší příjmy i výdaje

Letošní rozpočet sněmovna původně schválila se schodkem 252 miliard. V říjnu ho však kvůli škodám ze zářijových povodní navýšila o třicet miliard.

Plánované příjmy na příští rok se proti letošnímu rozpočtu zvyšují o 146 miliard a výdaje se proti upravenému rozpočtu zvyšují o 105 miliard. Příjmy představují 2,086 bilionu a výdaje 2,327 bilionu korun.

Převážnou část schodku pokryje zvýšení státního dluhu o 248 miliard. Za hlavní prioritu rozpočtu označila vláda konsolidaci veřejných rozpočtů, posílení investic nebo odstranění následků nedávných povodní.